Početna / KULTURA / PROJEKAT LESKOVCA I BOTEVGRADA: Rekonstrukcija hola Narodnog muzeja, digitalizacija i muzejski trg
Dionis Restoran

PROJEKAT LESKOVCA I BOTEVGRADA: Rekonstrukcija hola Narodnog muzeja, digitalizacija i muzejski trg

Gradsko veće Leksovca usvojilo je danas Rešenje kojim su Narodnom muzeju odobrena novčana sredstva za zajednički projekat sa bugarskim Botevgradom.

Projekat „Heterotopija“ realizovaće Grad Leskovac i Botevgrad u Bugarskoj, preko svojih instituija u oblasti kulture. U Leskovcu će to biti Narodni muzej kojem je danas odobreno 31.128,95 Evra, koliko iznosi 15% vrednosti projekta koji će biti realizovan u Leskovcu. Ukupna vrednost projekta je 207.526,32 evra, a 83% odnosno 176.397,37 evra su bespovratna sredstva odobrena od strane Evropske unije.

Prema rečima direktorke Narodnog muzeja Mire Ninošević, u Leskovcu će biti realizovano nekoliko aktivnosti.

Planirana je rekonstrukcija hola narodnog muzeja, u kome će se nalaziti i informacioni centar za posetioce uključujući i informacije o turističkim destinacijama koje se mogu posetiti.

Digitalizacija stalne postavke za očuvanje kulturne baštine i turistička i kulturno – istorijska promocija gradova. U planu je i 3D skeniranje stalne postavke, ali i kreiranje edukativne android igre za decu i mlade za zabavno i kreativno upoznavanje sa kulturnim nasleđem.

Muzejskti trg – Lapidarijum, odnosno muzej na otvorenom biće mesto za kreativni pristup kulturnom nasleđu. U planu je i ostavljanje pokretnih panoa za projekcije, predavanja, koncerte i komunikaciju sa publikom primenm savremenih tehnologija.

Projekat će biti relizovan tokom 2019. i 2020. godine.

Pogledaj takodje

Od 1. juna sportska takmičenja na otvorenom uz prisustvo publike

Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 doneo je danas nove odluke u skladu sa …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *