Početna / EKONOMIJA / PROIZVEDU 10 TONA MEDA GODIŠNJE Šestočlana porodica Stanić živi od pčelarstva

PROIZVEDU 10 TONA MEDA GODIŠNJE Šestočlana porodica Stanić živi od pčelarstva

Teritorija grada Leskovca ima više nego dobre potencijale za razvoj pčelarstva, ali oni do sada nisu ozbiljnije iskorišćeni, konstatovao je gradonačelnik Goran Cvetanović prilikom posete pčelinjaku Dragana Stanića u Vini, čija šestočlana porodica vrlo pristojno živi samo od ove privredne grane.

U pčelarstvo se najčešće ulazi iz hobija, razonode, zbog tradicije, a sve češće pčelarski posao postaje mnogima životno zanimanje i izvor egzistencije. U  takve spada Dragan Stanić iz Šišinca, čija porodica poseduje oko 3oo pčelinjih društava.

– Ovaj uzorni domaćin se pčelarstvom profesionalno bavi 2o godina, ali je porodična tradicija u ovom poslu stara više decenija. Danas smo ovde, kako bismo promovisali ovu tešku i zahtevnu delatnost, koja, s druge strane, može biti i veoma unosna. Stanić je 2o15. godine dobio nagradu “Proizvodjač godine“, jer je već tada važio za pčelara sa velikim brojem društava. On godišnje proizvede i do 1o tona pčelinjih proizvoda, ali i dalje marljivo uči, edukuje se i prilagodjava zahtevima tržišta i novim proizvodnim trendovima, istakao je gradonačelnik Goran Cvetanović, poželevši porodici Stanić da istraje u nameri da brendira svoj med.

Pčelarstvo je, kaže Stanić čist i vrlo unosan posao, od koga živi njegova šestočlana porodica:

– Ovim poslom se pored mene, bave moji roditelji, supruga i dva sina i vrlo je važno da volimo ovo što radimo. Sa komšijama voćarima nemam nikakve probleme, jer se dogovaramo i na kraju svi od pčela imamo koristi. Drago mi je da lokalna samouprava podstiče nas pčelare u opremi, jer to  mnogo znači mladim ljudima, koji ulaze u ovaj posao. Jablanički okrug ima prirodu koja, što se ove privredne grane tiče, ni izdaleka nije iskorišćena. U pčelarstvu je velika perspektiva, pa koristim priliku da pozovem početnike u ovom poslu da mi se jave, kako bi im poklonio rojeve i dao poneki savet.

Stanići spadaju u seleće pčelare, jer svoja društva, u potrazi za kvalitetnom pašom, sele s jedne na drugu lokaciju, od Vlasine, do Radan planine. Trenutno  med prodaju samo “na veliko“, a osim osnovnog pčelinjeg proizvoda, u asortimanu imaju propolis, mleč, med u saću i sušenom voću.

Pogledaj takodje

Leskovačka policija prilikom pretresa stana pronašla 176 grama marihuane

Policijska uprava Leskovac Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Leskovcu uhapsili su V. M. (21) iz …

Jedan komentar

  1. Snalaze se ljudi, svaka cast. To je prava prica uz malo marketinga, malo pravih poteza i sve ide kako treba. Ja se trudim da zivim od napornog rada za kompom, kupujem kriptovalute, pisem, lovim bonuse itd.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *