Home / DRUŠTVO / Probleme sa dezinfekcijom ulaza u zgrade prijaviti kol centru – Apel građanima na odgovornost, lekari govorili o proceduri prijema obolelih
hotel bell

Probleme sa dezinfekcijom ulaza u zgrade prijaviti kol centru – Apel građanima na odgovornost, lekari govorili o proceduri prijema obolelih

Nakon 22. sednice Štaba za vanredne sitacije je održana konferencija za novinare na kojoj su gradonačelnik Leskovca i komandant štaba dr sci. med. Goran Cvetanović, direktor Opšte bolnice Leskovac dr Nebojša Dimitrijević i direktorka Zavoda za javno zdravlje dr Aleksandra Nikolić govorili o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u gradu Leskovcu i Jablaničkom okrugu.

Gradonačelnik je pre svega obavestio javnost da se broj zvanično obolelih od korona virusa u Jablaničkom okrugu popeo na devet, da je uzeto 24 uzorka čiji se rezultati čekaju i da se 314 ljudi sa teritorije Jablaničkog okruga i 302 iz Leskovca nalazi u samoizolaciji i pod nadzorom lekara zbog toga što su bili u neposrednom kontaktu sa obolelima. Takođe je izneo informaciju o broju osoba koje su u obaveznoj samoizolaciji zbog povratka iz inostranstva u trajanju od 28 dana – trenutno je njih 770 za Jablanički okrug (od toga 729 iz Leskovca) u obavezi da ne napušta svoj dom. On je istakao da je period pred nama okarakterisan kao najkritičniji jer se očekuje najveći rast zaraženih i stoga apelovao na sve bez izuzetka da se pridržavaju naloženih mera i dodao da se rad volonterskih kol centara odvija nesmetano, da je komunikacija između volontera i najugroženijeg stanovništva na zavidnom nivou, te da je do 10 časova upućeno čak 3245 poziva i 1076 izlazaka na teren.

„Svi zajedno treba da budemo solidarni, mudri, hrabri i istrajni jer, jedini način da pobedimo u ovoj borbi koja se vodi širom sveta jeste da se pridržavamo saveta i mera nadležnih organa. Sada je najvažnija samokontrola, nije vreme za druženja, jer pravo na život je osnovno pravo. Svi moramo doprineti da bude što manje obolelih i teških posledica. Hvala svima vama koji se pridržavate saveta. Hvala i svim onim divnim ljudima koji brinu o svima nama svakodnevno. Zahvalnost sugrađanima koji rade u prodavnicama i marketima, u javno komunalnim preduzećima, hvala farmaceutima, hvala vozačima, hvala vama, predstavnicima medija. Veliko hvala upućujem i zdravstvenim radnicima koji se u ovoj bici nalaze u prvim borbenim redovima, koji rade najvažniji i najteži posao“ – rekao je danas Cvetanović i na kraju poručio svim sugrađanima da izdrže, da ćemo izaći iz ove situacije, ali da samo od nas samih zavisi sa kakvim posledicama.

Direktor Opšte bolnice Leskovac dr Nebojša Dimitrijević je govorio o simptomima ovog virusa i rekao da su malaksalost, povišena temperatura i suvi kašalj bez iskašljavanja prvi indikatori zbog kojih se treba javiti lekaru i dodao da ambulanta za prijem i pregled febrilnih pacijenata radi 24 časa dnevno te da je pre dolaska u istu neophodno da izabrani lekar pacijentu izda uput. On je objasnio da pacijenta na kapiji leskovačke bolnice dočekuje medicinsko osoblje, i osobe za koje se sumnja da su inficirani upućuju desno u ambulantu koja je oformljena specijalno za pacijente sa povišenom temperaturom i suvim kašljem, dok se ostali pacijenti upućuju na Službu urgentne medicine. Kada pacijent dođe u ambulantu za febrilna stanja, pregledaće ga dežurni lekar i ukoliko je potrebno uputiti na prepiranje pluća u Dom zdravlja, davanje krvi na analizu ili skener pluća. Na osnovu svih tih faktora lekar procenjuje da li je potrebno uključiti infektologa i pulmologa koji će odlučiti da li je potrebno primiti pacijenta na Službu za infektivne bolesti ili uputiti u Niš na Klinički centar.

Direktorka Zavoda za javno zdravlje dr Aleksandra Nikolić je javnost obavestila da se svi kontakti sa zvanično obolelima tretiraju kao potencijalno zaraženi i zbog toga se toliko insistira na socijalnom distanciranju. Pored potvrđenih devet slučajeva, za ostala lica čiji uzorci su poslati institutu Torlak se očekuju rezultati analize. Ujedno je rečeno da ove osobe nisu bile u kontaktu sa devetoro registrovanih obolelih. Ona je apelovala na građane da zbog lakših infekcija ne dolaze u zdravstvene institucije primarne i sekundarne zaštite već da se pacijenti telefonski informišu o terapiji koju bi trebalo da uzimaju jer se na taj način sprečava da dođu u kontakt sa virusom korona.

Nikolićeva je danas govorila o činjenici da su medicinski tehničari Zavoda za javno zdravlje i Doma zdravlja Leskovac poslati na obuku radi uzimanja uzoraka potencijalnim obolelima i istakla da još uvek čekaju uputstvo o tome gde će se analize sprovoditi.

Gradonačelnik Cvetanović je danas nakon pitanja novinara govorio i o dezinfekciji zajedničkih prostorija u stambenim zgradama i kazao da se svi stanari leskovačkih zgrada koji imaju problem sa tim obrate volonterskom kol-centru grada Leskovca koji će primedbe dalje preneti Odeljenju za komunalno stambene poslove, saobraćaj i infrastrukturu Gradske uprave grada Leskovca.

„Što se tiče situacije sa dezinfekcijom ulaza stambenih zgrada, ovim putem želim da obavestim javnost i sve stanare u leskovačkim zgradama da je dezinfekcija zajedničkih prostorija dužnost upravnika zgrada. Nakon sednice Gradskog štaba za vanredne situacije, održane 16.03.2020, jedna od naredbi bila je da se organizuje sastanak sa svim upravnicima zgrada kako bi se organizovalo sprovođenje neophodnih mera na sprečavanju širenja virusa. Nakon toga šef Odeljenja za komunalno stambene poslove, saobraćaj i infrastrukturu održao je sastanak 17.03.2020. sa svim upravnicima stambenih jedinica gde ih je obavestio o merama koje treba da preduzmu u trenutnoj situaciji. Upravnici zgrada su ti koji treba da organizuju i sprovedu mere i na njima je da sa stanarima dogovore uređenje i dezinfekciju zajedničkih stambenih prostorija“ – objasnio je gradonačelnik i kazao da u Leskovcu ima 406 stambenih jedinica, od toga profesionalni upravnici upravljaju sa 237 jedinica, dok je 169 upravnika iz redova stanara. Što se tiče profesionalnih, sledeći sprovode upravljanje: IZI SMART, 5 upravnika, 130 jedinica; SIN KONSALTING, 1 upravnik, 30 jedinica; PEGAZ 1 upravnik, 51 jedinica; i NIN UPRAVNIK, 1 upravnik, 26 jedinica. IZI SMART je izvršio dezinfekciju svojih jedinica u saradnji sa firmom EKO FREŠ iz Kruševca, a da za ostale nema podataka.

Check Also

Detaljna kontrola ispravnosti autobusa koji prevoze decu na utakmicu Srbija – Švedska

Ministarstvo unutrašnjih poslova Vlade Republike Srbije saopštilo je da će pripadnici Uprave saobraćajne policije, u …

One comment

  1. Trebali bi da angažujete JP“Dom“ Leskovac da dezinfikuje ulaze i bili bi svi dezinfikovani i imali bi uvid u stanje zgrade i mogli bi da naredite a ovako to rade upravnici koji to i nemoraju bez obzira na naredbu, što bi rizikovali svoje zdravlje a i nemate nikakve povratne informacije šta se desava po zgradama,da ne pričamo kad bi nedaj bože izbio rat baš me interesuje ko bi ih tada održavao privatni majstori ko sad ne bih rekla.

Оставите одговор