Predstavnici ministarstva danas u Leskovcu sa poljoprivrednicima o problemu uvoza paradajza

Na današnjem sastanku u Leskovcu, održanom uz prisustvo predstavnika Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, lokalne samouprave i poljoprivrednih proizvođača, razmatrani su ključni izazovi sa kojima se suočavaju domaći proizvođači, posebno u kontekstu uvoza paradajza.

Pomoćnik ministra za ruralni razvoj, Aleksandar Bogićević, istakao je važnost pojačanih kontrola uvoza paradajza kako bi se zaštitila domaća proizvodnja i osigurao kvalitet proizvoda.

„Kontrole će se vršiti vikendom, što će omogućiti izvoznicima da dobiju fitosanitarne sertifikate i izvoze svoj proizvod“, rekao je Bogićević.

Jedan od predloga razmatranih na sastanku je da država nadoknadi razliku u ceni između uvoznog i domaćeg paradajza.

„Ako je uvozni paradajz 50 dinara, proizvođači će moći da izvoze svoj proizvod po istoj ceni, dok će država nadoknaditi razliku od 30 dinara“, objasnio je Bogićević.

Ministarstvo je naglasilo značaj udruživanja proizvođača i povećanja preradnih kapaciteta.

„Bez prerade i zatvorenog ciklusa proizvodnje, ne možemo očekivati ekonomski napredak u poljoprivredi. Prerada je budućnost, i na tome moramo raditi zajedno“, izjavio je Bogićević.

Ministarstvo je ranije odobrilo projekat za izgradnju preradnog centra u Leskovcu, koji bi omogućio proizvođačima da svoje proizvode prerađuju u konačne proizvode kao što su kečap, pire i sok od paradajza. Iako projekat nije realizovan zbog tehničkih razloga, postoji nada da će se uskoro nastaviti.

Bogićević je naveo primer uspostavljanja centra za preradu meda u Rači, koji je rezultat saradnje države i pčelara.

„Ova uspešna priča može biti model za razvoj drugih grana poljoprivrede, uključujući proizvodnju povrća“, istakao je on.

Zaključak sastanka je da samo zajedničkim naporima, saradnjom i otvorenim dijalogom mogu rešavati problemi poljoprivrednika i obezbediti održiv razvoj ovog sektora u Srbiji.

Ministarstvo će nastaviti da radi na poboljšanju uslova za poljoprivrednike i podršci njihovoj proizvodnji, kako bi se osiguralo da domaći proizvodi ostanu konkurentni na tržištu – zaključio je Bogićević.

Check Also

REPUBLIČKI TRANSFER: Iz budžeta Srbije uplaćeno 300 miliona iz prethodnih meseci, na računu gradskog budžeta 423 miliona dinara

Gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović saopštio je danas na konferenciji za medije u Donjoj Jajini …