Početna / DRUŠTVO / Predstavljen književni prvenac Ivane Petrović „Jezičara“

Predstavljen književni prvenac Ivane Petrović „Jezičara“

Sinoć je u Narodnoj biblioteci priređena promocija knjige „Jezičara“, autorke Ivane Petrović. Zapravo je to bilo veče ispunjeno toplinom, radošću, smehom i sećanjem na detinjstvo autorke u kome je publika prepoznala i segmente svog odrastanja.

„Ovo je književni prvenac Ivane Petrović, mada na društvenim mrežama možemo svakodnevno sa velikim zadovoljstvom da čitamo njene priče, komentare, objave.

U knjizi „Jezičara“ Ivana je ispričala svoje detinjstvo i svoj život. Njena knjiga kao kometa bljesnula je na našem književnom nebu, ali siguran sam da će među čitaocima trajati mnogo duže“, rekao je Srba Takić, direktor biblioteke.

Ivana je u svojoj knjizi iznela duhovito i toplo sećanje na svoje detinjstvo, načas vedro, načas nostalgično.

„Autorka je u svojoj knjizi uspela da nam prikaže jedno drugo vreme, druge običaje, navike. Drugačiji način razmišljanja i ophođenja među ljutima. Ona vraća prošlost do detalja i izaziva smeh do suza. Pri tom se služi govorom svoga kraja, jezikom koji polako odumire. Ona se vešto seća dijalekatskih reči, naizgled zaboravljenih i koristi ih obilato, kako bi vernije osvetlila pore koje su značile život. Svojim pričama udahnula je život vremenu koje je umrlo“, zapisala je u pogovoru knjige Gmitra Sinadinović, učiteljica u penziji.

Veče je počelo stihovima leskovačke pesnikinje Gorice Doderović a nastavljeno je pričama koje su otškrinule vrata detinjstva i sazrevanja Ivane Petrović u kome smo svi prepoznali i deo sopstvenog odrastanja,one neponovljive jednostavnosti, topline i istinske sreće. Ivana je čitala, pričala i dugo razgovarala sa publikom kojoj je prenela deo svoje izuzetne energije i životne radosti.

Davno u ovom zdanju kulture nije bilo više smeha, vedrine i dobrog raspoloženja sa kojim su posetioci napustili biblioteku.

Izvor:kcvlasotince.rs

Pogledaj takodje

Od sledeće školske godine na snazi novi pravilnik o ocenjivanju đaka

Novi pravilnik o ocenjivanju počeće da se primenjuje od sledeće školske godine a njime se …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *