Početna / DRUŠTVO / Predstavljanjem izuma dvoje Leskovčana u CSU obeležen Međunarodni dan bicikla

Predstavljanjem izuma dvoje Leskovčana u CSU obeležen Međunarodni dan bicikla

Povodom Međunarodnog dana bicikala, danas je u Centru za stručno usavršavanje u obrazovanju predstavljen izum dvoje Leskovčana koji unosi novine na ovom ovom prevoznom sredstvu.

„Ko god da je izmislio bicikl, zaslužuje hvala od celog čovečanstva. Bicikl je omiljeno prevozno sredstvo miliona ljudi širom sveta.Pored toga što je zdrava, ona je i ekonomična i što je navažnije ne zagađuje životnu sredinu.Mi danas kažemo hvala našim sugrađanima, na njihovoj kreativnosti i ideji da bicikle učine još zanimljivijim i drugačijim – kazala je danas direktorka Centra, Emina Jovanović.

Brankica Stamenković, gradska većnica za sport, istakla je da grad Leskovac podržava promovisanje biciklizma kako kao rekreativnog tako i kao takmičarskog sporta.

„Na inicijativu gradonačelnika Gorana Cvetanovića, 2018. pokrenuta je akcija rekreativne vižnje bicikla, kojoj se odazove više hiljada Leskovčana.Ovo prevozno sredstvo i tokom pandemije koristili su naši volonteri Kancelarije za mlade, kako bi pomogli našim sugrađanima.Pored toga što biciklizam podstiče održivu potrošnju i proizvodnju, daje i pozitivan uticaj na životnu sredinu i zdravlje ljudi.“

Aleksandar Ilijevski je prvi na jugu Srbije napravio električni bisikl.

„Na ramu bicikle sam postavio baterije koje pokreću ceo mehanizam, a pune se kao i telefon. Ojačao sam končnice, i na bandašu gume postavio sistem za pokretanje. Nije potrebno stalno motanje pedale, već samo dok bicikl dobije ubrzanje, koje ide do 40 km h – kazao je ovom prilikom Ilijevski.

Vesna Đorđević, kreirala je SOLA biciklu koja koristi obnovljivu energiju za pokretanje.

„Solarni bicikl rešava problem visokog nivoa emisije štetnih gasova. On razvija brzinu do 30 km h, a kada se jendom napune paneli na suncu mogu izdržati do 12 časova. U ovaj bicikl je ugrađena i kontra u motoru za prelaz na pedale.

Pogledaj takodje

Ove jeseni intenzivniji radovi na sanaciji puteva u Medveđi

Ovih dana otpočele su intenzivnije aktivnosti na sanaciji lokalne putne mreže na području opštine Medveđa. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *