Početna / DRUŠTVO / PRAZNIK U SVETOJ ZEMLJI: Dve Leskovčanke proslavile Božić u Jerusalimu

PRAZNIK U SVETOJ ZEMLJI: Dve Leskovčanke proslavile Božić u Jerusalimu

Leskovčanke Nevena i Ljubica odlučile su da najradosniji hrišćanski praznik proslave u Jerusalimu, svetom gradu hrišćanstva.

Iako je ovo praznik za koji se često vezuje i epitet „porodični“, naše sagovornice su sa društvom odlučile da Božić proslave u svetoj zemlji hrišćanstva Jerusalimu.

Put u Jerusalim, nakon proslave Nove godine u Jordanu, same su organizovale, bez turističkih agencija, uz pomoć interneta i sajtova avio prevoznika, hotela i mesta koja su obišle.


Badnje veče smo pripremili u skladu sa pravoslavnom tradicijom uz posnu trpezu – zapoćinju svoju priču Ljubica i Nevena.


Naše Božićno jutro u Jerusalimu počinje na Maslinovoj gori sa koje se pruža fantastičan pogled na stari grad, Sionsko brdo, kao i novi deo grada. Maslinova gora je važno istorijsko mesto, jer je sa njega i Isus posmatrao grad, sluteći o mučnoj smrti koja ga čeka. Odatle se zaista vidi ceo Sveti grad i deo njegovih zidina sa zazidanom Zlatnom kapijom.

Sledeće mesto koje su posetili naši sagovornici je crkva “Pater noster” (Oče naš) gde je Isus poslednji put okupio apostole i naučio ih molitvi „Oče naš“. Tekst molitve je ispisan na 140 jezika sveta, na keramičkim pločama, uokvirenim šarenim vencima cveća.

Još jedno od mesta koje obavezno treba posetiti, ukoliko boravite u Jerusalimu, je Getsimanski vrt i crkva „Svih nacija“. Gestimanski vrt je mesto na kojem je Isus uhvaćen nakon Judine izdaje. Vrt krase divne masline a prema kazivanjima crkve pojedine od njih  su  tu postojale i za vreme Isusa.

U produžetku je crkva svih nacija u kojoj se nalazi kamena stena koja predstavlja mesto Hristove agonije i bola.

U neposrednoj blizini nalazi se crkva Bogorodičinog groba i ovo mesto se smatra jednim od pet najsvetijih mesta pravoslavnog hrisćanstva.

Ono što nas je posebno oduševila je ruska crkva Marija Magdalena koja ima predivne zlatne kupole – kažu ovi mladi ljudi koji su svoju avanturu uapočeli u Jordanu i posle posete i noći u pustini i kupanja u Mrtvom moru, stigle do Jerusalima gde su proslavile Božić.

U stari grad se ulazi kroz Lavlju kapiju a ide se prema čuvenoj ulici Via Dolorosa ili “Putu bola” tj.tragičan put Isusa Hrista kojim je išao od momenta smrtne presude pa do pogubljenja i vaskrsnuća. Put se sastoji od 14 stanica, mesta na kojima su izgrađene kapele i crkve, kao uspomene na značajne momente na njegovom tragičnom putu.

Najjači utisak na nas je svakako ostavila poseta Isusovom grobu gde se čeka po nekoliko sati da bi se ušlo unutra – poručuju naši sagovornici.

U starom gradu koegzistiraju tri najveće religije sveta u miru. Pored hrišćanskog i muslimanskog dela, postoji i jevrejska četvrt u kojoj se nalazi Zid plača. Zid plača je najposećenije mesto u Izraelu na koje dolaze Jevreji iz celog sveta da se mole i da u pukotine zida na hartiji ostavljaju poruke.


Putujte, putovanje krepi dušu, a pre svega otputujte u Jerusalim- grad star više hiljada godina o čijoj istoriji šapuću vetrovi koji se provlače između starih zidina, putujte u ovaj Večni grad ispunjen parkovima, šetalištima, divnim letnjim baštama u čijem hladu možete uživati na ovom od Boga izabrnom mestu.“

Phorography by Ninoslav Mičić

Prvi deo Novogodišnje avanture – Pustinjska avantura u Jordanu:

Pogledaj takodje

Leskovčanke Gabrijela i Anđela vicešampionke u oblasti hotelijerstva i mendžmenta

Dvočalana ekipa Trgovinsko-ugostiteljske škole iz Leskovca, vicešampion  je nacionalnog takmičenja stručnih škola u oblasti hotelijerstva i …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *