Početna / DRUŠTVO / Praznik mladih bračnih parova obeležen u dvorištu Šop Đokićeve kuće

Praznik mladih bračnih parova obeležen u dvorištu Šop Đokićeve kuće

U organizaciji TOL-a, u dvorištu Šop Đokićeve kuće obeleženi su Mladenci – praznik koji proslavljaju supružnici koji su se venčali u prethodnoj kalendarskoj godini.

Mladenci se praznuju 22. marta a posvećeni su uspomeni na stradanje svetih četrdeset Mučenika Sevastijskih, koji su za Hristovu veru stradali 320. godine. Naš narod taj dan uzeo je kao praznik na koji mladi supružnici (mladenci) u svome domu primaju goste, a ovi im donose poklone i na taj način im pomažu na započetku njihovog braka i života u bračnoj zajednici.

Gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović izrazio je zadovoljstvo što je na teritoriji našeg grada prethodnih godina sklopljeno čak 6000 brakova. Citrajući Duška Radovića poželeo je srećan i uspešan život svima koji danas proslavljaju ovaj praznik.

„Sve one koji danas slave podsetiću na rečenicu Duška Radovića: „Budite ljubomorni, ne jedno na drugo, već na svoj brak. Čuvajte ga i branite od svih iskušenja, smatrajte ga dragocenim za svoju sudbinu i sreću. Uživajte u svim lepotama koje brak pruža i u svakoj kašičici meda koju vam nudi“ – kazao je gradonačelnik Leskovca.

Direktor Turističke organizacije Leskovac Nebojša Kocić zahvalio je gradonačelniku na podršci i pomoći koju pruža Turističkoj organizaciji Leskovac, a zatim je podelio zahvalnice svima koji su učestvovali u realizaciji današnje manifestacije.

Na današnjoj manifestaciji građani su mogli da uživaju u bogatom programu. Pored revije venčanica, nastupa plesnih škola, Kulturno-umetničkog društva Lemind, koje je svojim nastupom prikazalo običaje iz Leskovca koji su karakteristični za proslavu današnjeg dana .

Kako se danas tradicionalno pripremaju i služe mladenčići , svi prisutni su imali priliku da probaju ovu poslasticu koja je prelivena medom, što simbolizuje dug i sladak život tek venčanih supružnika.

Pogledaj takodje

POČELO PRIJAVLJIVANJE: Leskovac u avgustu domaćin međunarodnog turnira u rukometu na pesku

U Leskovcu će 10. i 11. avgusta biti održani treći turnir u rukometu na pesku …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *