Početna / DOGAĐAJI / PRAVI IZBOR: Poljoprivredna škola – škola sa najdužom tradicijom na jugu Srbije
Reklama

PRAVI IZBOR: Poljoprivredna škola – škola sa najdužom tradicijom na jugu Srbije

Reklama

Poljoprivredna škola ima bogatu tradiciju dugu 115. godina. Škola je osnovana 1904. godine i počela je sa radom kao Praktična škola u sastavu poljoprivredne stanice. Reformom obrazovnog sistema i transformacijom Obrazovnih centara 1990. godine, škola postaje samostalna ustanova i radi pod nazivom Poljoprivredna škola – Leskovac.

„Naša škola je škola sa najdužom tradicijom na jugu Srbije. Ona pruža mogućnost mladima da znanja i veštine koje steknu kod nas mogu u svakodnevnom životu da primene. Pekar i mesar su naši jako traženi profili, takođe i poljoprivredni tehničari, koji svoje stečeno znanje mogu primeniti na svojim poljoprivrednim gazdinstvima. S ponosom mogu da kažem da je smer Veterinarski tehničar, koji se realizuje u našoj školi jedini profil na jugu Srbije. Svi naši smerovi daju prohodnost za nesmetano dalje upisivanje fakulteta – ističe direktor škole Dalibor Jovanović.

U okviru školovanja budući učenici ove škole imaće niz pogodnosti, koje se odnose na besplatno osiguranje za učenike, besplatne udžbenike, besplatna razna putovanja, besplatan prevoz do škole, kao i WI FI u školi, tako da se kućni budžet roditelja neće smanjivati na ove troškove. Takođe u školi se realizuje niz sekcija i radionica koju omogućavaju iskazivanje talenta i kreativnosti mladih.

„Poloprivredna škola je škola sa srcem i dušom, koja učenicima nudi besplatno osiguranje za učenike što je zaista pomoć za roditelje, besplatnu maturu, besplatne ekskurzije, besplatan prevoz od grada do škole, kao i pomoć kod socijalno ugroženih učenika. Naša škola se na sve načine trudi da deci približi školovanje i obično je slučaj da i ako postoje predrasude, one jednom posetom budu razbijene. Deca kod nas imaju uslove za razne sekcije, druženja, izvođenje nastave u prirodi – dodaje direktor škole.

Nastava se odvija u učionicama klasičnog tipa, kabinetima za prirodne i društvene nauke, specijalizovanim učionicama i računarskim kabinetima. Školska biblioteka poseduje više od 6 000 knjiga. Školska ekonomija raspolaže sa 120 ha zemljišta od kojeg je 100 obradivo a ostalih 20 predstavlja zeleni pojas. Oko 100 ha obradivog zemljišta koristi se za ratarstvo, voćarstvo i stočarstvo.

„Od zemlje imamo 100 ha obradive površine, sa kulturama koje su deci neophodne da izuče, od voćarstva, preko povrtarstva, ratarstva. Kod nas se kao i svuda u svetu sve obrađuje mašinski, tako da razbijamo predrasudu da ovde učenici moraju da rade teške fizičke poslove. Deca posle školovanja kod nas izlaze sa celokupnim znanjem vezanim za teme koje obrađujemo. U saradnji sa partnerima naši učenici stiču praktično znanje u pekarama, mesarama. Što se tiče veterine, imamo vežbaonicu u sklopu škole gde učenici imaju prilike da svoja teorijska znanja primene u praksi.

Rad ove škole prepoznatljiv je širom Srbije, a zahvaljujući brojnim nagradama i priznanjima proglašena je za jednu od najbolji Poljoprivrednih škola.

Pogledaj takodje

„Moja prva plata“ za 10.000 mladih u Srbiji

U program podsticanja zapošljavanja mladih „Moja prva plataˮ biće uključeno 10.000 mladih sa srednjim i …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *