Home / DRUŠTVO / PRAKTIČNA OBUKA MEHANIČARA Saradnja Tehničke škole „Rade Metalac“ i 9 auto servisa
hotel bell

PRAKTIČNA OBUKA MEHANIČARA Saradnja Tehničke škole „Rade Metalac“ i 9 auto servisa

Direktor Tehničke škole ‘’Rade Metalac’’, potpisao je ugovore o poslovno-tehničkoj sa predstavnicima  devet privrednih društava, koja učestvuju u sistemu dualnog obrazovanja za profil Mehaničar motornih vozila.

Nastava je, od ove godine, organizovana po drugačijem sistemu, koji omogućava učenicima mnogo više vremena za sticanje praktičnih znanja.

Tehnička škola u Leskovcu je jedna od šest u Srbiji, koje su dobile mogućnost da obrazuju učenike za zanimanje Mehaničar motornih vozila i već u prvom roku popunila je kapacitete.

Kako se radi o profilu sa elementima dualnog obrazovanja, to je , po novom programu, povećan i broj časova praktične, u odnosu na teorijsku nastavu.

– U drugoj godini, učenici će tri dana slušati teorijsku nastavu, a dva provoditi u radionicama, dok su u trećoj, tri rezervisana za praktičnu nastavu, a dva dana u nedelji  za teoriju. Na školi I  servisima je da djacima pruže najviši nivo znanja, a od njih zavisi u kojoj meri će sebe pripremiti za buduće zanimanje. Nije precizirano ugovorom, ali su radionice pripremile i dodatnu podršku budućim automehaničarima, poput obezbedjenog doručka. Ono što je sigurno, jeste da će najveći broj djaka, odmah po završetku škole dobiti posao, u proseku bolje plaćen  od mnogo drugih zanimanja, tvrdi direktor Tehničke škole, Slavoljub Stanojević.

Učenje kroz rad u kompanijama, pod budnim okom instruktora, posebno obučenih za rad sa mladima, omogućava djacima da, kroz saradnju sa starijim kolegama, stiču i socijalne veštine.

Igor Dimitrijević, vlasnik servisa ‘’Top auto’’, smatra da Tehnička škola zaista ozbiljno obavlja posao školovanja kadrova potrebnih tržištu rada:

– Imao sam priliku da se informišem i naša Tehnička škola, kao mala koja u Srbiji, planira uvodjenje novih smerova u skladu sa potrebama i to se posebno odnosi na automehaničarsku struku. Sa učenicima će raditi mehaničari sa iskustvom, od kojih se može mnogo toga naučiti, a u ime kolega iz ostalih servisa, izražavam zadovoljstvo što ćemo medju učenicima-praktikantima, sigurno sebi obezbediti kvalitetne kadrove.

Posebnu obuku prošli su pojedini profesori Tehničke škole, ali i instruktori u radionicama, koje učestvuju u projektu i oni će biti učenički mentori.

Osim u ‘’Top autu’’, stručnu praksu će budući mehaničari motornih vozila obavljati i u autoservisima: ‘’Moca’’, ‘’Dača’’, ‘’Saša Djordjević’’, ‘’Euro-cars’’, ‘’Pirke’’, Auto-moto saveza Srbije, ‘’Stanković’’ i ‘’Deki Zeder’’.

Obrazovni profil Mehaničar motornih vozila, kao model sa elementima dualnog obrazovanja, u Tehničku školu je uveden kroz projekat ‘’Reforma srednjeg stručnog obrazovanja’’, koji sprovodi Ministarsrtvo prosvete, nauke I tehnološkog razvoja, uz podršku Nemačke organizacije  za medjunarodnu saradnju-GIZ, a pod pokroviteljstvom Ministarstva za ekonomsku saradnju I razvoj Republike Nemačke.

Check Also

15. Leskovački internacionalni festival filmske režije – LIFFE od 15. do 20. septembra

Petnaesto izdanje Leskovačkog internacionalnog festivala filmske režije – LIFFE biće održano od 15. do 20. …

Оставите одговор