Početna / DRUŠTVO / Potrošačka korpa u januaru, naskuplja u Beogradu, najjeftinija u Leskovcu
hotel bell

Potrošačka korpa u januaru, naskuplja u Beogradu, najjeftinija u Leskovcu

Analizom kupovne moći u 15 srpskih gradova, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, saopštilo je da je Beograd u vrhu liste gradova sa najvećom kupovnom moći, a da je na samom dnu Leskovac.

Prosečna potrošačka korpa je, u januaru 2021. iznosila 74.470,15 dinara i u odnosu na prethodni mesec veća je za 413 dinara, dok je iznos minimalne potrošačke korpe bio 38.141,32 dinara, što je za 200 dinara više nego u decembru 2020. godine.

Za pokriće prosečne potrošačke korpe, prošlog meseca bilo je neophodno 1,18 prosečnih zarada, a za pokriće minimalne 0,60 prosečne plate.

Kako je u Srbiji u januaru neto zarada iznosila 63.109 dinara, to su više od proseka zarađivali zaposleni u Beogradu (78.198), Novom Sadu (71.980) i Pančevu (63.165 ), dok listu gradova sa zaradama ispod proseka predvodi Zrenjanin (61.040). Slede Kragujevac, Niš, Užice, Smederevo, Sremska Mitrovica, Subotica, Šabac, Valjevo, Zaječar i Kraljevo, a poslednji na listi je Leskovac sa zaradom od 48.488 dinara.

U januaru 2021. godine, kupovnu moć iznad proseka, saopštava Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, imali su Beograd, Kragujevac, Niš i Novi Sad. U ostalim gradovima, koji se statistički prate, prosečna zarada pokrila je minimalnu, ali ne i prosečnu potrošačku korpu.

Cene proizvoda i usluga za ličnu potrošnju, u prvom mesecu ove, veće su za 0,4 posto, u odnosu na poslednji mesec prošle godine. Najveći rast cena zabeležen je u oblasti komunalnih usluga (kirija, voda, struja i gas) 2,2 %, transporta 1,3%, rekreacije i kulture 0,9%, hrana i bezalkoholna pića 0,1 procenat.

Pojeftinile su odeća, obuća i telekomunikacione usluge.

Pogledaj takodje

Gasifikacija Leskovca: Najvaljeni radovi na gasifikaciji Zelene zone

Stručni tim javnog preduzeća Srbijagas na čelu sa direktorom Dušanom Bajatovićem danas je boravio u …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *