Početna / DOGAĐAJI / Postavka trodimenzionalnog formata slika glumaca i životinja narednih mesec dana u Kulturnom centru Medveđe

Postavka trodimenzionalnog formata slika glumaca i životinja narednih mesec dana u Kulturnom centru Medveđe

U holu Kulturnog centra opštine Medveđa otvorena je izložba slika autora Nebojše Jakšića, pod nazivom „Scroll saw – Filmfaces“ i „Scroll saw – animals“. Portreti glumaca i slike životinja, koji su izloženi, urađeni su u trodimenzionalnom formatu, odnosno kao 3D slike.

SCROLL SAW ili tehnika šupljeg duboreza kojom je rađena uglavnom celokupna postavka, predstavlja igru svetlosti i senki, čime slika dobija na dubini i samim tim deluje trodimenzionalno. Rađene su na šper ploči od 10 mm, dok su ostale koje nemaju šupljine nastale spajanjem više tanjih slojeva drveta različitih nijansi čime se stvara reljefnost i punoća.

Nebojša Jakšić, iako po profesiji diplomirani arhitekta, dugogodišnji sprtista i osnivač Košarkaškog kluba u Medveđi, svoju kreativnu stranu nikad nije zapostavio. Ovom jako popularnom tehnikom počeo da se bavi pre desetak godina. Prvu izložbu (3d portreti ljudi i intarzije životinja) priredio 2014. godine u Leskovcu. Izlagao je još u Lebanu, Medveđi, na filmskom festivalu u Sopotu, Sijarinskoj Banji. Trenutno učestvuje sa jednim radom na festivalu ”Dani Bate Stojkovića” u Vrnjačkoj Banji. U planu je postavka portreta glumaca za festival filmske režije u Leskovcu i izložba u Beogradu.

Iako stalno radi na novim slikama, veliki broj se nije našao na ovoj postavci, obzirom da je otišao u rukama poznatih i uglednih ljudi, poput ambasadora stranih zemalja, ministara i državnika koji su darivani povodom zvaničnih poseta. Cene slika su veoma skromne za trud i vreme koje umetnik ulaže u svaku ponaosob. Primera radi, u svetu radovi u ovoj tehnici imaju visoku cenu i širu primenu jer je sama tehnika kreativna, i moguće je primeniti u raznom kreativnom domenu. U Srbiji, nekolicina radi ovom tehnikom pa je traženost i narudžbina portreta u porastu. Osim tehnikom Scroll saw, Nebojša Jakšić bavi se i pirografijom, kaligrafijom i airbrush tehnikom.

Izložbu postavljenih radova moguće je pogledati u narednih mesec dana u holu Kulturnog centra.

Pogledaj takodje

Dobrotvorni koncert 11. decembra u Narodnom pozorištu Leskovac

Dobrotvorni koncert u organizaciji Rotary kluba Leskovac i Kreativnog studija „Avangarda“ povodom 70 godina postojanja …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *