Početna / DRUŠTVO / Poreska policija, od januara do marta, podnela 346 krivičnih prijava, za utaju gotovo četiri milijarde dinara poreza i oduzela robu vrednu 24 miliona
hotel bell

Poreska policija, od januara do marta, podnela 346 krivičnih prijava, za utaju gotovo četiri milijarde dinara poreza i oduzela robu vrednu 24 miliona

Krivične prijave dobilo je 429 lica, a suma utajenog poreza je za 72% veća nego u istom periodu prošle godine

Iako suočena sa uslovima rada, otežanim aktuelnom epidemiološkom situacijom i smanjenim brojem operativnih inspektora, Poreska policija je, u prva tri meseca ove godine, redovno kontrolisala izmirenje poreskih obaveza i trgovinu akciznim proizvodima.

Podneto je 346 krivičnih prijava nadležnim javnim tužilaštvima i 11 dopuna, protiv ukupno 429 lica, za 388 krivičnih dela izbegavanja plaćanja poreza, u iznosu od blizu četiri milijarde dinara. To je za 72% ili 1,70 milijardi više nego u istom periodu prošle godine. Konstatovana je i protivpravna imovinska korist u iznosu od 112,8 miliona dinara, pribavljena kroz pranje novca.

U istom periodu , otkriveno je i 58 takozvanih “fantom“ ili “peračkih“ preduzeća, generatora sive ekonomije, koji regularnim privrednim subjektima omogućavaju da, u znatnoj meri, izbegnu plaćanje javnih prihoda.

I u 2021. godini, nastavljene su akcije suzbijanja nelegalnog prometa duvana, duvanskih prerađevina i ostalih akciznih proizvoda, na osnovu kojih je, u saradnji sa drugim državnim organima, podneto 169 krivičnih prijava i oduzeta roba u vrednosti od oko 24 miliona dinara. Zaplenjeno je 3,6 tona duvana u listu, 2,8 tona rezanog duvana, 54.467 pakli cigareta i 18.404 litra naftnih derivata. Količina oduzetih naftnih derivata, tri puta je veća, nego u istom periodu prošle godine.

Pogledaj takodje

Gasifikacija Leskovca: Najvaljeni radovi na gasifikaciji Zelene zone

Stručni tim javnog preduzeća Srbijagas na čelu sa direktorom Dušanom Bajatovićem danas je boravio u …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *