Početna / EKONOMIJA / Pomoć penzionerima biće isplaćena 5. novembra – Od 1. januara povećanje penzija po švajcarskoj formuli

Pomoć penzionerima biće isplaćena 5. novembra – Od 1. januara povećanje penzija po švajcarskoj formuli

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali najavio je da će 5. novembra ove godine biti isplaćena obećana pomoć penzionerima u visini od 5.000 dinara.

„Ono što je lepa vest je da ćemo oko 5. novembra, dakle mesec dana ranije nego što smo planirali, isplatiti jednokratnu pomoć penzionerima u iznosu od 5.000 dinara, to je upravo rezultat reformi koje smo pokrenuli 2014. Danas imamo priliku da govorimo o povećanju plata i penzija upravo zahvaljujući tim reformama koje smo sproveli“, izjavio je Mali.

On je podsetio da su najviše zahvaljujući podršci najstarijih sugrađana završene teške mere finansijske konsolidacije i u Beogradu i u Srbiji.

„Danas umesto deficita, umesto visokog javnog duga mi pričamo o suficitu u budžetu, o novim autoputevima, fabrikama, pričamo o povećanju penzija, povećanju zarada u javnom sektoru“, istakao je Mali.

On je podsetio i da će od 1. januara biti povećane penzije, po švajcarskoj formuli, gde se penzija određuje na osnovu visine prosečne plate i visine inflacije.

„To je najbolja moguća formula koja se primenjuje u celom svetu. Mi već sada znamo, a za par dana ćemo znati sigurno, da li je reč o povećanju penzija između 5.3 i 5.4 odsto“, rekao je Mali.

Prema njegovim rečima uz jednokratnu pomoć ide se i na povećanje penzija i to je sve rezultat teških reformi koje su sprovedene od 2014. godine.

„Finansije su nam potpuno stabilne, privreda ostvaruje rast, prosečne zarade takođe rastu. Mi ćemo već u decembru imati prosečnu platu veću od 500 evra, a bila je pre samo par godina 328 evra. Dakle, kako nam ekonomija ide bolje tako će i penzije rasti iz godine u godinu i može da bude samo bolje“, naglasio je Mali.

Pogledaj takodje

Još 18 novih slučajeva Korona virusa, jedna osoba preminula

U prethodna 24 časa u Srbiji je od posledica Korona virusa preminula još 1 osoba, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *