Početna / DOGAĐAJI / Poljak Marcin Obalek po drugi put medju Leskovčanima
hotel bell

Poljak Marcin Obalek po drugi put medju Leskovčanima

Nakon nešto više od 20 dana, ali ovoga puta na povratku iz Grčke, Poljak Marcin Obalek,  ponovo se obreo u Leskovcu, tačnije Gornjoj Jajini, kod domaćina i prijatelja, Ivana Stojiljkovića, gde će, sa porodicom provesti nekoliko dana, a potom nastavlja put nazad.

Juče popodne,  Marcina i Ivana  sreli smo u tropski vreloj glavnoj leskovačkoj ulici. Dovela ih je potreba, inače ne bi, kažu, napuštali debelu hladovinu u Gornjoj Jajini , koja je, dodaje veseli Poljak- centar sveta.

„Leskovac je divan grad- izgovara na pristojnom srpskom jeziku- ljudi su mnogo dobri, moj prijatelj Ivan i svi drugi. Zato smo na povratku iz Grčke ponovo ovde, a pravimo i planove da u Gornjoj Jajini organizujemo Poljoprivredni sajam. “Traktorom oko sveta“ je ideja koja živi 2o godina, a jedna od misija, koju je pokrenuo Poljski ekološki pokret, jeste da se kroz “Traktorijadu“ obezbedi hrana za rode, ptice koja je zaštitni znak naše države.Kad se udružimo, ništa nije nemoguće, ističe Obalek.

Marcin je na ovaj put, dug 5.000 kilometara, pre četiri meseca poveo i svoju porodicu, suprugu i ćerke, a ruta ih je vodila kroz sve države bivše Jugoslavije.

Za protekle dve decenije, Obalek je sa prijateljem Piotrom Sliwinskim, napravio osam ekspedicija. Jedna od najdužih je ona do Južne Amerike. Učesnici “Traktorijade“ obišli su sve naseljene kontinente i osvojili neke od najviših planinskih vrhova, poput Kilimandžara, Akonkagve, Elbrusa i Denalija.

Traktor “Ursus“, kojim je Marcin Obalek stigao do Srbije i Grčke, vukući malu kamp- prikolicu star je više od pet decenija, a tokom leta, kabinu zamene dva autobuska sedišta sa nadstrešnicom.  Njegova pojava na drumu redovno izaziva pažnju i znatiželju, a na naše pitanje: “Šta vam kažu srpski policajci“?, Marcin odgovara da se trudi da poštuje propise, a da od ovdašnjih saobraćajaca čuje uglavnom tri reči: “Polako i srećan put“.   

S.Ć.  

Pogledaj takodje

Fudbaleri Dubočice osvojili bod na gostovanju u Jagodini

Fudbaleri leskovačke Dubočice osvojili su bod u Jagodini i tako ostali u trci za opstanak …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *