Početna / GRADOVI / Leskovac / Podelom flajera i bedževa Forum žena SNS-a obeležio „Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama“

Podelom flajera i bedževa Forum žena SNS-a obeležio „Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama“

Forum žena GrO SNS Leskovac danas je obeležio „Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama“, podelom flajera i bedževa, na platou ispred Robne kuće.

Kristina Vasiljković predsednica foruma iskoristila je ovu priliku da ukaže na porast nasilja nad ženama ali i na načine na koje žene mogu da se zaštite.

„Poražavajuća činjeninica je da je od početka godine 28 žena ubijeno u Srbiji, a 400 dece ostalo je bez jednog ili oba roditelja. Da se ovaj trend nastavi nesmemo da dozvolimo. Mladi samar i udarac ne smatraju kao nasilje a odatle upravo sve počinje. S toga je neophodno da mladi prvo vaspitanje nose iz svojih porodica koje su stub uspeha odnosno neuspeha u formiranju zdrave ličnosti. Naš zadatak je da razgovaramo sa ženama, da naša vrata budu svakodnevno otvorena i da pokušmo da zajedno sprovedemo sve ono što je neophodno da bi one ostvarile svoje ciljeve.  Zrtve nasilja su stalno u začaranom krugu iz koga izlaza nema, trpe, čute i na kraju budu ubijene. Danas je 20 godina otkako su Ujedinjene nacije uvele obeležavanje Dana borbe protiv nasilja nad ženama. Nekada nasilje u porodici nije bilo prijavljivano, a danas se žene više ne upućuju na ćutanje i trpljenje, a to je najvažnije.  Stoga mi ovu aktivnost nastavljamo i sutra u Brestovcu gde ćemo održati tribinu „Isključi nasilje , uključi srce“, a sve sa ciljem podizanja svesti o ovom globalnom fenomenu – istakla je Vasiljkovićeva.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama ustanovljen je 1981. godine na prvom sastanku feministkinja Latinske Amerike i Kariba u Bogoti.

Ujedinjene nacije su 1999. godine Rezolucijom 54/134 službeno potvrdile 25. novembar kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Ovaj dan je odabran kao dan sećanja na sestre Mirabel, Patriju, Minervu i Mariju Teresu, koje je brutalno ubio diktator Rafael Truhiljo u Dominikanskoj Republici 1960. godine.

Pogledaj takodje

„Yura“ će raditi po preporuci epidemiologa – 50 radnika u hali do 5.000 kvadrata – Posle novog pritiska odustali od pune proizvodnje

Kompanija „Yura“ će od sutra nastaviti proizvodnju prema obavezujućim preporukaa epidemiologa Zavoda za javno zdravlje. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *