Početna / DRUŠTVO / Počela vakcinacija protiv gripa, 6.170 doza za Jablanički okrug

Počela vakcinacija protiv gripa, 6.170 doza za Jablanički okrug

Zavod za javno zdravlje Leskoac saopštio je da je danas počela redovna vakcinacija protiv gripa.

ZZJZ Leskovac za teritoriju okruga dobio je 6170 doza vakcine protiv sezonskog gripa i izvršio distribuciju svim DZ na teritoriji okruga. Vakcinacija protiv gripa za sezonu 2018/2019 počinje dana 15.10.2018.godine u svim DZ na teritoriji okruga. Vakcinacija na teritoriji DZ Leskovac obavljaće se u svim zdravstvenim ambulanta u gradu i selu.

Osobe koje žele da se vakcinišu potrebno je da se jave svom izabranom lekaru. DZ Leskovac izvršeće vakcinaciju osoba smeštenih i zaposlenih u gerontološkom centru. ZZJZ Leskovac izvršeće vakcinaciju zdravstvenih radnika ,

Vakcina protiv gripa za sezonu 2018/2019 je Vaxigrip trovalentna mrtva ,proizvođača Sanofi Pastera , jednodozna u šricu, split vakcina sa pratećim sertifikatom od Agencija za lekove i medicinska sredstva Srbije. Vaxigrip trovalentna vakcina sadrži viruse gripa tipa AH1N1 ,AH3N2,i virus gripa tipa B (B/Maryland sličan soju B/Colorado) u skladu sa preporukama SZO za severnu hemisferu i odluci EU za sezonu 2018/2019.

Sprovođenje vakcinacije protiv gripa sezona 2018/2019 preporučuje se:

-osobama iz rizičnih grupa sa hroničnim poremećajima plućnog i kardiovaskularnog sistema, kao i metaboličkim poremećajima (uključujući pre svega šećernu bolest), poremećajima rada bubrega, osobama sa oslabljenim imunitetom itd.

– osobe smeštene i zaposlene u gerontološkim centrima i ustanovama socijalne zaštite,

– zaposlene u zdravstvenim ustanovama.

-kod osoba starijih od 65 godina,

-kao i kod lica zaposlenih u javnim službama koje su u riziku-

Vakcinacija protiv gripa se sprovodi u cilju smanjenja obolevanja i umiranja, kao i smanjenja prenošenja virusa gripa u porodici, kolektivu i populaciji – saopšteno je iz Zavoda za javno zdravlje Leskovac.

Pogledaj takodje

Zlato i srebro zasijalo u kotlićima Trgovinsko – ugostiteljske škole

U organizaciji Udruženja turističkih poslenika Niša, u ovom se gradu na jugu Srbije, već treća …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *