hotel bell

”Pijaca” na najboljem putu potpunog oporavka

Osim finansijske konsolidacije, ovo javno preduzeće, u kome danas radi 67-oro zaposlenih, ponovo može da posluje na zdravim osnovama. Uz podršku grada, čini se da je težak period uspešno prevaziđen

Javno preduzeće ”Pijaca” je jedan od primera ozbiljnog odnosa grada prema subjektima čiji je osnivač, što rezultira mnogo zdravijim uslovima rada, ocenio je gradonačelnik Goran Cvetanović:

– Subvenijama smo, u više navrata podržali ”Pijacu”. U samo tri godine, obezbedili smo 7 miliona dinara, a sa 10 izmirili najveća dugovanja preduzeća. Poslednji podsticaj lokalne samouprave, ugledao se u izdvajanju 19,3 miliona za rešavanje viška zaposlenih. Dvanaest zaposlenih je dobrovoljno napustilo firmu, uz odgovarajuće otpremnine. Sada preduzeće ima 67 zaposlenih i mnogo je finansijski rasterećenije, konstatovao je Cvetanović.

On je, podsećajući na ranija ulaganja grada u izgradnju upravne zgrade i pijace, najavio da će i ostatak tržnice na otvorenom, u narednom periodu, biti uređen, pa će taj deo grada, sa novim stadionom, parkom i već postojećim objektima, činiti jednu modernu ambijentalnu celinu.

Direktor Milan Stojković je rukovođenje preduzećem preuzeo u trenutku kada je ono na platnom spisku imalo 94-ro zaposlenih. Višak radnika, bio je i ostao jedan od najznačajnijih uzroka finansijskog posrnuća ovog nekada vrlo uspešnog kolektiva.

– Uporedo sa rešavanjem ovog problema, nastavili smo, koliko nam to situacija dozvoljava, da ulažemo u infrastrukturu, osnovna sredstva i logistiku. Prošle godine smo se bavili rekonstrukcijom vodovodnih instalacija, uređenjem platoa na pijacama i ekološkim projektima. Lane smo isplatili svih 12 zarada i, u skladu sa zakonom, digitalizovali svoje poslovanje. Danas gazdujemo sa 57.000 kvadratnih metara prostora, na kojima su smeštena 1.232 prodajna štanda i 29 rashladnih vitrina.

Za tekuću godinu, finansijski plan ”Pijace” prevazilazi 142 miliona dinara, a može se ostvariti uštedom na svim nivoima i dnevnim angažovanjem zaposlenih, sa čime se počelo pre izvesnog perioda. Na osnovu izveštaja Narodne banke Srbije, može se videti da poslednjih godina ovo preduzeće nijednog dana nije bilo u blokadi, ponosno je naglasio direktor Stojković.

Check Also

Uprava carina prodaje 9 automobila, 3 motocikla i prikolicu – detalji o licitaciji

Na sajtu Uprave carina počelo je prijavljivanje zainteresovanih za javnu prodaju trajno oduzetih vozila koju …

Оставите одговор