hotel bell

Papović: Novi Zakon o zaštiti potrošača je spisak lepih želja

Predsednik Nacionalne asocijacije potrošača, u komentaru na novi Zakon, ocenjuje da ovaj akt nije doneo efikasniju zaštitu potrošača, već je dodatno zakomplikovao.

Skupština je novi Zakon usvojila pre dva dana, pa iako se očekivalo da će on biti efikasniji i sveobuhvatniji u službi potrošača, to nismo dobili, smatra Goran Papović:

– Osnovni nedostatak je nepostojanje odredbe o kolektivnoj tužbi, koja se smatra najefikasnijom. Konkretno: potrošač, kao pojedinac, retko će tužiti proizvođača za litar lošeg soka, recimo, ali Nacionalna organizacija bi mogla da ga tuži za čitav kontigent nekvalitetne robe. Podsećam da je Ustavni sud, kolektivnu tužbu u Zakonu o parničnom postupku, ukinuo je 2013. godine, navodeći da je neustavna.

Papović pozdravlja uvođenje specifikacije cene za majstorske usluge vrednije od 5.000 dinara, ali smatra da prvo mora da se uvede red u sivu zonu, jer ako majstor nema registrovanu radnju, zakon tu ništa ne pomaže.

Kad se radi o medijaciji, predsednik Nacionalne organizacije potrošača, kaže da za sprovođenje vansudskog dogovora, nema kvalitetne infrastrukture.

– Zamislite da ste u Lebanu, ili bilo kojem manjem mestu kupili patike od 2-3.000 dinara. Trgovac neće da vam prihvati reklamaciju, vi se žalite. Na medijaciju, ako je prihvatite, moraju doći obe strane- dakle i vi i trgovac, ali vam je potreban i medijator. Hoćemo li da angažujemo medijatore iz Beograda ili Novog Sada i ko će to da plati. Takođe, medijacija je na dobrovoljnoj bazi i nikome ne možete da je nametnete.

Papović tvrdi i da je mehanizam “Ne zovi“ mogao biti uklopljen u stari Zakon, jer se radi o nepoštenoj poslovnoj praksi ili nametljivom poslovanju koje je kažnjivo.

Pita se i šta su prekršajni nalozi i koja je njihova uloga, jer su sudovi pretrpani, sa hiljade pokrenutih postupaka za prekršaje. Došlo se u fazu kada advokati trgovaca dva puta odlože raspravu i time kupuju vreme do zastarevanja, ocenjuje Goran Papović, nazvavši novi Zakon “spiskom lepih želja“, kojim se ne dobija efikasnija zaštita potrošača, već ova oblast dodatno komplikuje.

Check Also

Gradonačelnik obilazak javnih preduzeća počeo od “Vodovoda“

U prvoj, u nizu poseta javnim preduzećima, gradonačelnik Goran Cvetanović se upoznao sa aktuelnim dešavanjima …

Оставите одговор