петак , децембар 14 2018
Početna / DRUŠTVO / Otvorena izložba „Leskovac i Herceg Novi u stripu“

Otvorena izložba „Leskovac i Herceg Novi u stripu“

U Leskovačkom kulturnom centru održana je izložba Škole stripa „Nikola Mitrović Kokan“ pod nazivom „Leskovac i Herceg Novi u stripu“ koja predstavlja skup plakata urađenih u dvedesetogodišnjoj istoriji Balkanskih smotri mladih strip autora, najstarijeg strip festivala u regionu, i desetogodišnjoj istoriji Hercegnovskog strip festivala, jedinog festivala u Crnoj Gori, koji prikazuju ova dva grada kroz prizmu devete umentnosti, stripa.

Ulicama Leskovca i Herceg Novog prolaze poznati strip junaci poput Korta Maltezea, Zagora, Betmena, Dilana Doga, Vonder Vumen, Paje Patka, Dikana, Gokua, Bluberija, Helboja, Godzile, Toram, Adama Vajlda, Samuraj Džeka, Vekovnika i pozirajući kraj znamenitih građevina ili istorijskih spomenika tvore jedinstvene, unikatne razglednice. Iz pera nekih od najpoznatijih strip crtača sa prostora Balkana, ali i iz Velike Britanije, Italije, Danske, Španije, autora koji rade za najveće svetske strip izdavače, nastale su ilustracije koje dobro poznate lokacije pokazuju na jedan nov i neobičan način.

Ovom prilikom obavljeno je i stripovsko pobratimljenje ova dva grada potpisivanjem jedinstvenog protokola o pobratimljenju.

Načelnik Društvenih delatnosti Herceg Novog, Darko Klasić napomenuo je da su ovo prvi koraci ka bratimljenju i prijateljstvu Leskovca i Herceg Novog i nada se u budućnosti češćem druženju ova dva grada.

Bojan Tojaga, šef Odeljenja za društvene delatnosti i ekonomski razvoj Leskovca, u ime lokalne samouprave ističe da je Leskovac postao grad kulture i da o tome svedoče brojni festivali koji se održavaju.

“ U ovoj godini  će za tu namenu iz budžeta otići preko 300 miliona i devet za finansiranje konkretnih projekata. Posebno nam je drago kada se neki projekti nagrade, kao što je slučaj sa „Vekovnicima“ na Beogradskom sajmu knjige, a čiji je izdavač bio Grad Leskovac“ rekao je Tojaga.

Jovan Subotić, jedan od organizatora Festivala stripa u Herceg Novom, izrazio je veliko zadovoljstvo  zbog dobre posećenosti izložbe i velikom broju posećenosti dece.

„Hercegovski festival je ušao u dvanaestu godinu postojanja, odvija se na najlepšim lokacijama u gradu i prošle godine smo imali čast da nas poseti Marko Stojanović. Divno je videti ovakvu izložbu, izložbu koja svedoči da su naš grad posetila neka od najvećih svetskih imena stripa i posvetili svoje radove našem gradu. Oni svedoče i da priča koju strip priča kroz sliku i reč nije mrtva i da će, pored interneta i novih medija, uvek živeti uz svoje fanove.“

 

Pogledaj takodje

Novi filmovi u bioskopu Leskovačkog kulturnog centra

U bioskopu Leskovačkog kulturnog centra od večeras 13.12. do 19.12.2018. godine možete pogledati sledeće filmske …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *