Početna / DRUŠTVO / Ostala vam je hrana sa praznične trpeze? Evo predloga kako da je iskoristite!

Ostala vam je hrana sa praznične trpeze? Evo predloga kako da je iskoristite!

Prema nezvaničnim izvorima u Srbiji se baci preko 250.000 tona hrane na godišnjem nivou. Najviše se hrana baca upravo za vreme praznika.

Uprkos savetima stručnjaka da ne pretjerujemo, u 2019. smo ušli sa gomilom hrane u frižideru, rerni, špajzu, na šporetu, stolu…a taj tend se nastavio sve do jučerašnjeg dana. Ukoliko ste pronašli sebe u ovoj rečenici, dajemo vam nekoliko praktičnih saveta sta uraditi sa prestalom hranom.

Gurmani kažu da je pečenje jednako ukusno i kad je hladno. Ako vam je ostala velika količina mesa možete ga jesti hladno ili napraviti različite salate uz dodatak povrća. Ljubitelji jela “na kašiku“ takođe bi trebalo da znaju da mogu iskoristiti ostatke mesa za svoja omiljena variva.

Ukoliko vam je ostalo povrće njega uvek možete iskoristiti u razne čorbice, a kako se krompir ne podgreva a nije ga neophodno baciti on takođe može u salate.

Ostaci hleba mogu poslužiti za tople sendviče, a ovih dana se valja setiti i jela koja su nam za doručak spremale naše mame i bake – prženice i popara, čiji je glavni sastojak upravo stari hleb ili modernija varijanta brusketi sa razlićitim prelivima.

Stanovnici pojedinih zemalja ostatke svoje praznične večere daruju narodnim kuhinjama ili skloništima za siromašne. Kod nas ta tradicija nije razvijena, ali ukoliko ne znate šta ćete sa preostalom hranom, a znate nekoga kome je ta hrana potrebna, imate odličnu priliku da učinite dobro delo.

Pogledaj takodje

Zlato i srebro zasijalo u kotlićima Trgovinsko – ugostiteljske škole

U organizaciji Udruženja turističkih poslenika Niša, u ovom se gradu na jugu Srbije, već treća …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *