Početna / GRADOVI / Leskovac / ORDEN SRPSKE KRUNE CVETANOVIĆU Jubilej – 10 godina od izbora prvog gradonačelnika Leskovca (FOTO, VIDEO)

ORDEN SRPSKE KRUNE CVETANOVIĆU Jubilej – 10 godina od izbora prvog gradonačelnika Leskovca (FOTO, VIDEO)

U sali Skupštine grada Leskovcu juče je obeleženo 10 godina od izbora prvog gradonačelnika Leskovca, ali i 2 godine od formiranja lokalne vlasti posle lokalnih izbora.

„Biti gradonačelnik jednog od najvećih gradova u Srbiji je velika odgovornost, ali i velika čast i priznanje, i zato ja ovu funkciju obavljam sa jako puno ljubavi, odgovornosti i zalaganja, želeći i koristeći sve svoje znanje i umeće da od Leskovca napravim dobro mesto za život“ – istakao je gradonačelnik na skupu održanom povodom obeležavanja jubileja desetogodišnjice od njegovog imnovanja za prvog gradonačelnik Leskovca.

Na skupu održanom juče u Skupštinskoj sali grada Leskovca, prvi čovek Leskovca Goran Cvetanović se osvrnuo na period kada je postao prvi gradonačelnik grada Leskovca.

„Sa ponosom želim da istaknem 2008. godinu kada sam 10. juna došao na mesto prvog gradonačelnika Leskovca. Zbog promene koalicionog sporazuma bio sam na njemu relativno kratko, samo 9 meseci. Ali ono što bih voleo da se zna jeste činjenica da je i za to kratko vreme Leskovac pokrenut u pozitivnom smeru“ – rekao je gradonačelnik.

U tih 9 meseci izgrađeno je i uređeno 7 saobraćajnica, most u Vučju, rekonstruisane su autostaze u okviru bolničkog kompleksa. Vodovodna i kanalizaciona mrežu je izgrađena u dva sela i jednoj ulici u gradu. Pokrenuta je inicijativa za rešavanje problema snabdevanja Grdelice vodom za piće izgradnjom vodovodne mreže. Okolna mesta poput Brejanovca, Razgojne, Vlasa, Šarlinca i Gornjeg Krajinca dobila su nove zgrade škola. Otvoren je vrtić na Hisaru.

Značaj te 2008. godine u mnogome je veći saznanjem da je Leskovac, tada, pristupio procesu sertifikacije i kada je gospodin Cvetanović potpisao Sporazum o saradnji na Programu Sertifikacije opština sa povoljnim poslovnim okruženjem. Sertifikat je prvi put dobijen 2010. sa procentom ispunjenosti kriterijuma od 86,6%. Pomenuti sertifikat, koji Leskovac poseduje i danas, odlikuje ga lokalnom samoupravom sa povoljnom poslovnom klimom sa procentom ispunjenosti kriterijuma od čak 92,4%.

„Danas je ovo grad koji ide napred, u kojem se konstantno radi i gradi. Čije se ulice, škole i zgrade stalno obnavljaju. Grad u kojem niču fabrike, koji je postao privlačan kako domaćim tako i stranim investitorima. Grad koji hitavši u budućnost, „preti“ da ponovi svoje zlatno doba, svoju zlatnu prošlost“ – rekao je Cvetanović istakavši da je bilo teško prebroditi sve probleme koji su ga dočekali kada je novembra 2012. godine ponovo postao gradonačelnik Leskovca.

Jedan od velikih problema s kojima se Leskovac suočava jeste problem nezaposlenosti ali činjenica koja je izuzetno važna za sugrađane je njeno smanjenje. Pored povećanja zaposlenih radnika u fabrikama, smanjenju ovog broja doprineo je i Lokalni akcioni plan za zapošljavanje. Inostrane kompanije zapošljavaju preko 3500 Leskovčana i sve više se interesuju za naš grad.

Od preuzimanja odgovornosti za rukovođenje Cvetanovića gradom Leskovac je dobio oko 30 hiljada metara novih saobraćajnica i za tu namenu idvojeno je preko 530 miliona dinara. Novim sjajem u gradu zasijale su 33 saobraćajnice u dužini od 9400 metara, dok je izgrađeno ili rekonstruisano ukupno 24 seoske saobraćajnice u dužini od oko 20250 metara.

Vodovodna mreža izgrađena je u dužini preko 32 hiljade metara , vrednosti preko 110 miliona dinara. Vlade Srbije izdvojila je oko 504 miliona dinara za drugu fazu radova na Postrojenju za preradu otpadnih voda u Bogojevcu. Reč je o takozvanoj „liniji mulja“.

Rekonstruisan je toplovod u dužini od 1 200 metara, u vrednosti od 440 000 evra.

Izdvajanja za prosvetu se konstantno povećavaju i za ovu godinu iznose 550 miliona što je 150 miliona više nego u 2014. kada je bilo izdvojeno oko 400 miliona.

Leskovac je dobio prvi skejt park u naselju Dubočica, prvo klizalište, prvi teren sa veštačkom travom na „Sloginom“ igralištu, prvu balon salu, kao i streljanu u okviru OŠ „Kosta Stamenković“ na Hisaru i prvu biciklističku stazu u Radničkom naselju.

U rekonstrukciju Ustanove za odrasle i starije uloženo je 62,2 miliona dinara, grad je ranije u zamenu stolarije u ovoj ustanovi uložio 5,6 miliona dinara. Takođe, podsetio bih i na uređenje boravka za starije.

Na poljoprivredu, jednu od glavih grana privrede, leskovački kraj se u velikoj meri oslanja. U subvencionisanje poljoprivrednih proizvođača od 2013. godine uloženo je 127 miliona dinara. Subvencije je dobilo 3320 gazdinstava.

Leskovac je dobio pohvalu Zaštitnika građana za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti na teritoriji grada. Ovaj grad je i primer dobre prakse kada je u pitanju socijalna zaštita, zbog čega je drugi grad u Srbiji po visini namenskih sredstava koje je Ministarstvo za rad opredelilo lokalnim samoupravama za unapređenje i razvoj usluga socijalne zaštite.

Grad na Veternici dobitnik je prestižnog priznanja „Kapetan Miša Anastasijević“ za najuspešniju lokalnu samoupravu u regionu. Reč je o priznanju koje se tradicionalno dodeljuje za promociju privrednog stvaralaštva i preduzetništva i koje je dokaz da je prepoznat trud lokalne samouprave da od Leskovca napravi mesto koje će biti pozitivno poslovno okruženje i za domaće i za strane investitore.

Grad Leskovac dobio je i priznanje „Zlatni ključ“ na Petom Dunavskom biznis forumu, kao lokalna smouprava koja iza sebe ima odlične rezultate u ekonomskoj, privrednoj i kulturnoj promociji svog grada.

„Sva ova priznanja i nagrade izuzetno prijaju, ali nas i obavezuju da radimo brže, jače, bolje za naš Leskovac, Leskovčane i za našu decu“ – istakao je gradonačelnik na kraju svog obraćanja, kada ga je kulturno istorijski centar „Srpska kruna“ odlikovalo ordenom „Kruna“ za građanse zasluge prvog reda. Orden je gospodinu Cvetanoviću uručena za dugogodišnji doprinos razvoju grada Leskovca i stvaranje uslova za bolji život građana a uručila ga je gospođa Mirijana Radenković, generalni sektretar centra.

Podsetimo, pre gradonačelnika Cvetanovića ovo prestižno odlikovanje dodeljeno je Draganu Nikoliću, nedavno preminulom srpskom glumcu, ali i Vladimiru Putinu, kome je priznanje uručeno preko ambasadora Ruske Federacije u Srbiji Aleksandra Čepurina.

Prvi deo ovog događaja, uključujući i film o Leskovcu možete pogledati na našoj Facebook stranici, kliknite na link OVDE.

Drugi deo govora gradonačelnika možete pogledati klikom na link OVDE.

Pogledaj takodje

Leskovac u ponedeljak proslavlja gradsku slavu Svetu Trojicu

Povodom gradske slave Svete Trojice u ponedeljak 08. juna 2020. godine održaće se sveta arhijerejska …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *