Početna / DRUŠTVO / Omiljeni automobili Leskovčana
hotel bell

Omiljeni automobili Leskovčana

Leskovac nažalost prednjači po prosečnoj starosti vozila u Srbiji. Statistike pokazuju da prosečno vozilo u Leskovcu ima 20 godina.

Međutim, čini se da postoje određene pravilnosti kada je reč o izboru automobila koji voze Leskovčani. Na jugu su dobro poznate i klasne razlike, koje, podrazumevano, igraju ključnu ulogu u odabiru vozila.

Čini se da nezavisno od klase, među Leskovčanima postoje zajednički faktori prilikom izbora automobila – provereni kvalitet i modeli “klasici”, dobar odnos cene i kvaliteta, te posebno poverenje u nemački proizvod. To se ne vidi samo po zastupljenosti na ulicama, već i po vozilima koja se prodaju. 

Naročito u vreme pandemije, online prodaja postala je sve zastupljenija i u najvećem gradu Jablaničkog okruga. U online prodaji Leskovčanima najviše pomaže Facebook platforma, te mnogočlane grupe u kojima možemo primetiti veliki broj oglasa za prodaju automobila.

Masovne Facebook grupe, otkrivaju nam mišljenje javnog mnjenja, te nam daju uvid u ponudu i potražnju na Leskovačkom tržištu automobila. U nastavku teksta, prenosimo vam naša zapažanja o tome koji su to omiljeni automobili Leskovčana, te koje najradije voze i zašto.

#1 Terenska vozila – omiljeni modeli više klase na jugu

https://unsplash.com/photos/AakDfVWRZpM

Terenska vozila po pravilu su i ona skuplja, a među južnjacima se čini kao da predstavljaju statusni simbol, pogotovo modeli nemačkih marki. Kada je reč o skupljim automobilima i modelima takozvanih terenaca, Audi, BMW i Mercedes nesumnjivo prednjače u popularnosti među Leskovačkom višom klasom.

Audi modeli iz Q serije, BMW serija X mogu se neretko videti na ulicama grada, no tu su i stariji i noviji modeli Jeep vozila, te će korisna informacija za ljubitelje ovih modela vozila, biti da se najkvalitetniji i najpovoljniji Jeep delovi mogu naći upravo ovde. 

SUV i terenska vozila, manje su popularna među srednjom klasom, budući da su neisplativa za potrebe gradske vožnje, a ljubitelji džipova sa manjim budžetom opredeljuju se za starije modele vozila, te pribegavaju nekim od klasika SUV modela.

Ipak, u Leskovcu, terenska vozila uglavnom asociraju na ekonomski bogatiji sloj građana, kojima su upravo ovi modeli omiljeni za vožnju i kupovinu.

#2 Nemački automobili – vozila kojima Leskovčani najviše veruju  

https://unsplash.com/photos/x2BTGm9csYI

Ono što je zajedničko svim ekonomskim klasama grada Leskovca jeste – beskompromisno poverenje u nemačke automobile! Ukoliko pregledate oglase, ali i ulice grada Leskovca, primetićete očiglednost prethodno rečenog. 

Već smo pomenuli da su SUV vozila nemačkih proizvođača najpopularnija među višom klasom, gde prednjače modeli poput Audi Q7 i sličnih automobila iz ove serije. BMW X5 je takođe jedan od popularnijih modela koji voze Leskovčani sa većim budžetom.

Sudeći po broju oglasa, Audi A4 predstavlja najzastupljeniji model među građanima sa srednjim budžetom. Ovo je sasvim sigurno najvoženiji model Audi automobila u Leskovcu, a za njim sledi i čuveni Folksvagen Pasat. 

Od istog nemačkog proizvođača, dolazi i model automobila Golf, za koji se možda može reći da ne predstavlja samo jedan od omiljenih automobila Leskovčana već i cele Srbije.  

Građani Leskovca sa niskim budžetom će se često opredeliti i za stariji model Folksvagen Pasata, pre negoli neko novije francusko vozilo, a kao najčešći razlog navodi se upravo poverenje u “Nemca” čiji se proizvodi i dalje doživljavaju kao oni najboljeg kvaliteta, te koji uspešno odolevaju testu vremena.

Ukoliko su u potrazi za gradskim automobilom, Leskovčani će i ovde posegnuti za nemačkim proizvođačem, budući da su modeli Astra i Korsa marke Opel jedan od najvoženijih automobila u gradu. 

#3 Francuska vozila – najbolji odnos cene i kvaliteta 

https://unsplash.com/photos/x2BTGm9csYI

Sudeći po komentarima na oglasima, Leskovčani francuske autobomile smatraju nešto lošijim izborom od nemačkih, ali i najboljim vozilima kada je reč o odnosu cene i kvaliteta

Francuski proizvođači Pežo i Reno vrlo su popularan izbor srednjih i nižih budžeta, pogotovo kada je izbor gradskih automobila u pitanju.

Pežo druge i treće generacije, odnosno modeli 208 i 308 prilično su zastupljeni na ulicama grada, budući da su jeftiniji od nemačkih proizvoda srednje klase, a pristojnog kvaliteta, po mišljenju mnogih sugrađana. Reno Megan je još jedan model automobila koji je popularan u celoj Srbiji, pa se ovde ni Leskovac ne izdvaja.

Treba pomenuti i Citroen, naročito modele C4 i C3, koji su popularni među sugrađanima, a i zbog svoje ekonomične potrošnje izbor su i mnogih auto-škola i taksi prevoznika u Leskovcu

Iz svega navedenog, možemo zaključiti da su omiljeni automobili među Leskovčanima oni nemačke proizvodnje, nezavisno od marke i modela. Ipak, na ulicama grada mogu se videti i francuski, japanski i drugi modeli automobila jer se procenjuju kao trenutno isplativija opcija. 

Pogledaj takodje

Dečje odeljenje leskovačke biblioteke i zvanično otvoreno nakon rekonstrukcije

U građevinske radove, nabavku polica, nameštaja i opreme uloženo je milion i 4oo hiljada dinara …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *