Početna / GRADOVI / Leskovac / Održani izbori za članove Saveta nacionalnih manjina

Održani izbori za članove Saveta nacionalnih manjina

Juče su širom Srbije održani izbori za članove Saveta nacionalnih manjina. Glasalo se i u Leskovcu, gde su birani kandidati za Romski nacionalni savet.

Na sedam biračkih mesta u Leskovcu, od 3.496 birača upisanih u Poseban birački spisak romske nacionalne manjine, na izbore je izašlo 2. 239 gradjana sa pravom glasa ili 64,04%.

Prema preliminarnim podacima RIK-a i Romske nacionalne zajednice,  na osnovu 100% obradjenog materijala sa biračkih mesta,  apsolutnu pobedu je u Leskovcu odnela izborna lista pod brojem 1- „Sveevropski romski pokret“, osvajanjem 1.454 glasa, što je 64,49 od ukupno izašlih na izbore. Izborna lista „Romi odlučno za Srbiju“, osvojila je 450 ili 20,09 glasova, lista „Respekt za Rome-Vladan Stanojević“ -12 glasova ili 0,54 posto, Lista Savez društava Roma Republike Srbije ‘’Složno i zajedno za bolje sutra Roma’’- 65 glasova, odnosno 2,90 posto i Ujedinjena partija Roma „Jekutni partija Romani“, 210 glasova ili 9,38 posto.

Iako je romska zajednica u Leskovcu i ostalim opštinama Jablaničkog okruga,  na listama imala 12 kandidata, na listi koja je odnela ubedljivu pobedu nema imena nijednog od njih, tako da će grad Leskovac, po prvi put u naredne četiri godine, ostati bez predstavnika u Nacionalnom savetu Roma.

Prema informacijama portala Rominfomedija, na nivou Srbije „Sveevropski romski pokret“ odneo je apsolutnu pobedu i u drugim gradovima i opštinama osvojivši  86% glasova izašlih birača , što će joj obezbediti 27 mandata u Romskom nacionanom savetu.

S.Ć.

Pogledaj takodje

Zbog radova na mreži četiri sela bez vode

Zbog radova na prevezivanju vodovodne mreže u naselju Badince, doći će do prekida u vodosnabdevanju …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *