Početna / DRUŠTVO / Održan marš „Besmrtni puk“ – sećanje na žrtve fašista

Održan marš „Besmrtni puk“ – sećanje na žrtve fašista

I ove godine, četvrti put zaredom, Niš se pridružio maršu “Besmrtnog puka”. „Besmrtni puk“ je tradicionalni marš, u kojem potomci boraca protiv fašizma marširaju ulicama gradova širom Srbije, nose fotografije svojih predaka i time simbolično podsećaju na slavne dane borbe protiv fašizma.

Venci su najpre položeni pored spomenika sovjetskim pilotima kod logora na Crvenom krstu, koji su nastradali od američkih aviona u tzv. Niškom incidentu 1944.godine, a zatim je velika povorka Besmrtnog puka krenula bulevarom 12.februar do centra grada i spomenika oslobodiocima.

Na spomeniku oslobodiocima Niša delegacije vojske,policije,okruga i grada položile su vence,a prisutnima se obratio general u penziji Vladimir Lazarević,nekadašnji komandant prištinskog korpusa.

Ovo je drugi put kako manifestaciju podržava i u njoj učestvuje lokalna samouprava.

Ideja o maršu potekla je iz Rusije, gde je 2011. godine ulicama ruskog grada Tomska marširalo pet hiljada ljudi noseći portrete svojih predaka koji su stradali u Drugom svetskom ratu od fašista. Istorija srpskog naroda tesno je povezana sa istorijom Rusije, što je potvrđeno i ovom manifestacijom.

Pogledaj takodje

BEZ PANIKE: Cele sledeće nedelje provera sirena za uzbunjivanje

Od ponedeljka 23. do petka 27. septembra svakodnevno će građani Leksovca čuti sirene za uzbunjiv …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *