Početna / DOGAĐAJI / Obeležen Evropski dan jezika

Obeležen Evropski dan jezika

Evropski dan jezika obeležen je juče, 26. septembra, a u Evropi postoji više 220 autohtonih jezika, što čini tri odsto od ukupnog broja jezika na svetu. Evropski dan jezika ustanovljen je 2001. godine na inicijativu Saveta Evrope u Strazburu, uz pokroviteljstvo Evropske unije.

Dan jezika proslavlja se u većini evropskih država različitim aktivnostima, sa ciljem promocije jezika, podsticaja jezičke i kulturne različitosti, ukazivanja na važnost učenja jezika, sa uverenjem da je višejezičnost dragocena realnost koju treba sačuvati.

Povodom obeležavanja Evropskog dana jezika, učenici OŠ“Vuk Karadžić” iz Tegošnice, juče su posetili vlasotinačku narodnu biblioteku “Desanka Maksimović”. U pratnji nastavnice srpskog jezika i književnosti Marije Tasić i nastavnika istorije Aleksandra Jovanovića, đaci su imali priliku da se upoznaju sa bogatom literaturom koja se čuva u rafovima biblioteke. Na veliko zadovoljstvo prisutnih, bilo je vidno da interesovanje učenika za lepu pisanu reč i dalje postoji.

“Drago mi što su učenici iz naše škole imali priliku da se upoznaju sa svim onim što čini našu biblioteku i što smo deo onih koji obeležavaju Evropski dan jezika, baš na ovaj način. Veliku zahvalnost dugujemo direktoru škole Radovanu Petroviću, koji nam je pomogao da ovu lepu zamisao realuzujemo”, kazala je nastavnica Marija Tasić.

Posetu Vlasotincu učenici su iskoristili da obiđu i Zavičani muzej u Vlasotincu. Nakon iscrpne priče zaposlenih , koju je upotpunila i priča nastavnika istorije Aleksandra Jovanovića- vrsnog poznavaoca srpske istorije i tradicije, učenici nisu mogli da sakriju oduševljenje i otišli bogatiji za nova znanja.

“Trudićemo se i dalje da znanje naših učenika obogaćujemo na ovaj način, jer deca najlakše uče kroz druženje, igru i avanture”, rekao je nastavnik Aleksandar Jovanović.

Pogledaj takodje

POŽURITE U POŠTE! Od ponedeljka novih 60.000 vaučera za odmor u Srbiji

Akcija podele vaučera za odmor u Srbiji biće nastavljena u ponedeljak 24. februara, rekao je …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *