hotel bell

Novinarka i književnica Ivanka Stojanović u Leptokariji priprema knjigu o grčko – srpskom prijateljstvu: Grci željni gostiju iz Leskovca i Srbije

More je toplo, cene na višegodišnjem proseku, a gužvi, za sada nema, ali Grci jedva čekaju dolazak turista iz Srbije i za ovu sezonu su se temeljno pripremali, glasi ukratko izveštaj Ivanke Stojanović, novinarke i književnice iz Leskovca, koja predsezonu koristi za prikupljanje materijala za knjigu o prijateljstvu dva naroda.

Grčka je njena druga domovina, a Leptokarija, koju je, iz mnoštva posećenih destinacija, pre desetak godina izdvojila kao omiljenu, postala je letnja kuća. Ove godine, u predsezoni, na obali Egejskog mora, uživa u suncu i moru, ali se i druži sa ljudima, domaćinima i turistima, prikupljajući materijal za svoju 11.-tu knjigu, a prvu na temu srpsko-grčkog prijateljstva.

– Produženi boravak u omiljenom letovalištu je rođendanski poklon moje porodice. I zaista uživam. More je toplo i mirno, a vreme sunčano, osim u protekla dva dana, što me nije sprečilo da se kupam. Inače, ovde je najveći broj hotela, prodavnica i restorana otvoren. Za protekle dve godine, Leptokarija se prilično osvežila, ima dosta novih objekata i svi je raduju predstojećoj sezoni. Veći broj turista se očekuje narednih dana. Marketi su dobro snabdeveni, a cene smeštaja i zakupa ležaljki su na višegodišnjem proseku. Iako o koroni niko ne govori, maske su u prodavnicama i restoranima obavezne. Na plaži se poštuje distanca i to je, za sada, moguće, jer nema mnogo turista. Oni koji letuju u Leptokariji, znaju za pijacu utorkom, koja je puna robe i relativno jeftina. Omiljeni grčki specijaliteti, giros i suvlaki, takođe, nisu menjali cenu.

U Leptokariji, poslednja dva meseca, među domicijalnim stanovništvom nije zabeležen nijedan slučaj kovida i većina žitelja je vakcinisana, kaže naš izveštač. Grupa srpskih turista je, pre desetak dana u Grčku ušla bez čekanja, sa negativnim PSR testom ili potvrdom o vakcinaciji. Neophodno je, podseća koleginica Stojanović, da od revakcinacije prođe najmanje 14 dana, jer ćete, u suprotnom, od grčkih pograničnih medicinskih ekipa, biti sprovedeni u Đevđeliju na testiranje, koje košta 65 evra.

Kasno proleće na moru je idealno za individualni stvaralački rad, pa Ivanka želi da prikupi što više materijala za svoju novu knjigu:

– Kao volonter-koordinator, pomažem Srbima u svim okolnostima i te prilike koristim da sa njima razgovaram, poslušam njihove priče, zabeležim iskustva. Istovremeno, družim se sa svojim grčkim prijateljima, a ovde ih ima mnogo. Evo, baš juče sam pozvana na otvaranje novog hotela, vlasništvo bračnog para sa kojima se družim godinama. Oni su junaci nekih priča, kao i doktor Nikos Gerostathis, “Majka Tereza“ Srbima u ovoj regiji. Priče iz Grčke, koje već godinama beležim, i materijal koji prikupim ovog leta, biće objedinjeni u knjigu o srpsko-grčkom prijateljstvu. Imam nameru i da ovde kupim jedan mali apartman, kako bih što više vremena mogla da provodim pored mora i divnih ljudi, zaključuje Ivanka Stojanović, novinarka i književnica, danas u ulozi izveštača iz suncem okupane Leptokarije.

Check Also

Opština Vlasotince finansira Romski bal – Zahtevi za sponzorstvo nemaju veze sa ovom manifestacijom, opštinom i Turističkom organizacijom

Poslednjih dana pojavile su se informacije da pojedini Romi obilaze privrednike u Vlasotincu i traže …

2 comments

  1. Naša Ivanka, nema mira ni na odmoru! A dobro je zabeležiti priče o prijateljstvu, ljubavi i pozitivnim „talasanjima“ među ljudima… Jedva čekamo tu knjigu!

  2. Naša Ivanka, nema mira ni na odmoru! Jedva čekamo tu knjigu! I promociju u njenom stilu, sa puno, puno grčke muzike!

Оставите одговор