Početna / DRUŠTVO / NOVINA U BUDŽETU: U 2019. godini 5 miliona dinara za subvencije za privatne vrtiće

NOVINA U BUDŽETU: U 2019. godini 5 miliona dinara za subvencije za privatne vrtiće

Manjak mesta u leskovačkim vrtićima i liste čekanja biće rešavane i po receptu kakav je primenjen u drugom gradovima u Srbiji.

U budžetu za 2019. godine planirana su sredstva u iznosu od 5.000.000 dinara za subvencije privatnim vrtićima. Grad kroz finansiranje Predškolske ustanove „Vukica Mitrović“ subvencioniše cenu smeštaja u državnom vrtiću, a ideja je da se omoguči i privatnim preduzetnicima da otvore vrtiće i ponude smeštaj i boravak dece po pristupačnim cenama.

-Novina je 5 miliona dinara za privatne dečije vrtiće. Mi sada nemamo privatne dečije vrtiće zato što radimo subvencije cena sa 80 odsto u državnom vrtiću i niko od privatnika se ne bi usudio da sa velikom razlikom u ceni izađe na tržište. U državnom vrtiću cena je mesečno oko 3.700 do 3.800 dinara, a realna ekonomska cena je oko 25 do 30 hiljada dinara Šta dobijamo time? Ja verujem da privatnici, a u roku do godinu dana mogu da izgrade vrtiće ako žele, subvencijom i prema njima od 80 odsto bi velika potražnja za jedno mesto u našim državnim vrtićima bila smanjena, a smanjili bi i broj nezaposlenih koji su završili fakultete iz te struke, vaspitača, učitelja, pedagoga koji bi tu mogli da se zaposle. Važno je da oni koji imaju novac mogu da krenu da ulažu novac u nove vrtiće, a u zavosnosti od situacije mi ćemo početi da planiramo možda i veće subvencije za naredne godine. Daćemo sve od sebe da omogućimo da firme kao što je „Auto stop“ imaju vrtić, u „Aptivu“ u kome već radi 500 radnika ostavljen je prostor za decu upošljenika što je izuzetno dobra smernica za ovo vreme – rekao je gradonačelnik Goran Cvetanović na sednici Gradskog veća.

Pogledaj takodje

U Leskovcu danas posle dužeg vremena nema novoobolelih od Korona virusa – U Covid bolnici samo 42 pacijenta

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje Leskovca koje je novinarima preneo gradonačelnik dr Goran Cvetanović, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *