петак , децембар 14 2018
Početna / EKONOMIJA / Novi programi NSZ-a za smanjenje nezaposlenosti

Novi programi NSZ-a za smanjenje nezaposlenosti

Nacionalna služba za zapošljavanje je 14. februara raspisala javne pozive i konkurse za 1o programa i mera, koje će ova institucija finansirati u svrhu smanjenja broja nezaposlenih. To je bila tema press konferencije u leskovačkoj Filijali.

Jedan od programa u okviru javnih poziva je stručna praksa, kojim Nacionalna služba želi da nezaposlenima obezbedi stručno osposobljavanje za samostalan rad u struci. Program traje od 6 do 12 meseci, u zavnosnosti od stručne spreme, a to je odlučujući faktor i za odobrene novčane naknade, koje su, u odnosu na prošlu godinu povećane. Tako će lica sa trećim i četvrtim razredom srednje škole na stručnom osposobljavanju dobijati 14.000, sa višim i visokim obrazovanjem 16.000, a fakultetski obrazovani 18.000 dinara, uz osiguranje za slučaj povrede na radu. Poslodavci se za ovaj program regrutuju iz sektora obrazovanja, zdravstva, socijalne zaštite i po prvi put iz oblasti pravosudja. Leskovačka filijala dobila je kvotu od 226 lica, a javni poziv traje do novembra.

Sticanje praktičnih znanja je program namenjen licima koja su na evidenciji duže od 18 meseci, tehnološkim viškovima i licima bez kvalifikacije. Poslodavcima je omogućeno da u toku jedne godine zajednički sa Nacionalnom službom finansiraju zaradu , poreze i doprinose, po sistemu 3 plus 3, ili 6 plus 6 meseci. Neto zarada praktikanta je 25 hiljada, a kvota leskovačke filijale je 54 lica, ali direktor Dejan Stanković  veruje da će one do kraja godine biti povećane.

Prema njegovim rečima,  ove godine će, na preporuku premijerke Ane Brnabić, biti organizovana specijalistička informatička obuka za 1.5oo lica na teritoriji čitave Srbije, pa je Stanković pozvao nezaposlene da se, ukoliko su zainteresovani, jave svojim savetodavcima.

– Što se tiče obuke na zahtev poslodavca, mi smo jedna od filijala koja već niz godina ima odličnu saradnju sa odredjenim brojem poslodavaca. U osnovi, ona predvidja sa poslodavac dobije do 1oo.ooo dinara po polazniku, a da je, nakon završetka obuke u obavezi da sa nezaposlenim zaključi ugovor o radu u trajanu od šest meseci. Ova mera namenjena je teže zapošljvim grupama.

Istim grupama nezaposlenih, namenjeni su i javni radovi, a poslednji rok za podnošenje prijave je 2. april, podseća Danijela Trako, načelnica odeljenja za preduzetništvo, programe zapošljavanja i dodatno obrazovanje odraslih.

– Izvodjači javnih radova će morati sa Nacionalnom službom da zaključe ugovor o angažovanju po osnovu privremenih i povremenih poslova najmanje 7o posto osoba, koje pripadaju sledećim kategorijama: radno-sposobni korisnici socijalne pomoći, Romi, lica na niskim kvalifikacijama, viškovi zaposlenih, lica koja posao aktivno traže duže od 18. meseci. Kao i prethodnih godina, oblasti u kojima se mogu sprovoditi javni radovi su socijalne, odnosno humanitarne delatnosti, održavanje i obnavljanje javne infrastrukture i održavanje i zaštita životne sredine.

Kvota leskovačke filijale za ovu meru je 1o5 ostalih i 75 lica sa invaliditetom. Trako kaže da će dobar deo osoba iz pomenutih kategorija, moći da konkuriše i u okviru programa javnih radova, koje nacionalna služba sufinansira sa lokalnim samoupravama. Inače, lica angažovana po ovom programu primaće naknadu od 18 hiljada dinara mesečno, za maksimalno četiri meseca angažovanja, uz pripadajuće poreze i doprinose i putne troškove. Do današnjeg dana, interesovanje izvodjača javnih radova nije veliko, ali će ono, kako se bliži kraj javnog poziva, rasti, kaže Danijela Trako.

U zanimljive programe i mere, kojima će zapošljavanje podsticati Nacionalna služba za zapošljavanje, treba izdvojiti i subvencije za otvaranje novih radnih mesta za teže zapošljive kategorije, subvencije za samozapošljavanje i podrška zapošljavanju Roma, ali o njima opširnije narednih dana .

S.Ć.

Pogledaj takodje

Leskovačka Roštiljijada jedna od najboljih manifestacija u Srbiji

Turistička organizacija Srbije je u utorak, 11.12.2018. godine, u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu, organizovala svečanu  dodelu …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *