Početna / DRUŠTVO / Ne znate gde ćete za 1. maj? Evo nekoliko predloga koji vam mogu biti od koristi

Ne znate gde ćete za 1. maj? Evo nekoliko predloga koji vam mogu biti od koristi

Sutra se praznuje Prvi maj praznik rada. Većina naših sugrađana je odlučila da Uskršnje i prvomajske spoji u mini odmor i oputuje porodično ili sa prijateljima.

Međutim ima i onih koji su ostali kod kuće da u udobonosti svoga doma praznuju. Kako se tradicionalno obeležavanje Prvog maja vezuje za roštiljanje i slavlje u prirodi donosimo vam nekoliko predloga gde otići za Prvi maj.

  1. Vučje – Nalazi se približno 17 km jugozapadno od grada Leskovca i geografski je centar područja Porečje. Kroz Vučje protiče reka Vučjanka po kojoj je mesto dobilo ime. Na reci Vučjanki, nekoliko kilometara iznad Vučja, nalazi se hidrocentrala iz 1903. godine koja još uvek radi. U blizini Vučja nalazio se srednjovekovni Zelen-grad. Nedaleko od Vučja nalaze se i ostaci Skobaljić grada.
  2. Caričin grad – Caričin Grad ili Justinijana Prima, se nalazi na 7 km od Lebana, a 30 km od Leskovca, arheološki lokalitet iz VI veka, jednog od najvećih i najznačajnijih vizantijskih gradova u unutrašnjosti Balkana. Caričin Grad leži na blagim padinama koje se spuštaju od planine Radan ka leskovačkoj kotlini. Samo nalazište prostire se na platou od 42.000m².
  3. Brdo Hisar – Brdo Hisar je arheološki lokalitet i park prirode, površine od 10,6 hektara, iznad Leskovca, na nadmorskoj visini od 341 metra. Hisar predstavlja završne obronke planine Goljak.
  4. Pašina česma – Izletište na putu za Bojnik koje je dobro poznato mnogima generacijama, koji su prvomajske uranke dočekivali upravo ovde.
  5. Jašunjski manastiri – Jašunjski manastiri se nalaze 18 km od Leskovca na obroncima planine Babička Gora. Sastoje se od 2 celine: ženski manastir posvećen Sv. Bogorodici Vavedenja i muški manastir posvećen Sv. Jovanu Preteči. Udaljeni su jedan od drugog oko 1,5 km. Uživaju status kulturnog dobra od velikog značaja.
  6. Brestovačko jezero – Brestovačko, Bojničko, Bubličko ili Magaško jezero su različiti nazivi za veštačku akumulaciju u selu Brestovac, udaljenu 12 kilometara zapadno od Bojnika, u podnožju planine Radan. Bogato je raznovrsnom ribom i zato je pogodno za ribolov tokom cele godine, a leti ga posećuje veliki broj kupača.
  7. Čarobna dolina – Izletište u Vlasotincu

Pogledaj takodje

Sutra i prekosutra isplata redovne i privremene novčane naknade za mesec jul

Nacionalna služba za zapošljavanje Filijala Leskovac saopštila je da će u četvrtak 22. avgusta i …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *