Početna / DOGAĐAJI / Narodni muzej u petak proslavlja svoj 71. rođendan

Narodni muzej u petak proslavlja svoj 71. rođendan

U Narodnom muzeju u Leskovcu, u četvrtak, 09. maja 2019. godine, sa početkom u 20.00 sati biće otvorena izložba „Papir govori – novac Srbije i Jugoslavije 1887 – 1996“ – rečeno je na današnjoj konferenciji za medije.

Autor ove izložbe kustos Nebojša Dimitrijević istakao je ovom prilikomda je ovo prva izložba ovakve vrste u narodnom muzeju i da će posetioci moći da vide papirni novac iz numizmatičke kolekcije.

„Izložba prikazuje papirni novac Srbije i Jugoslavije od 1887. do 1996. godine koji se čuva u Numizmatičkoj zbirci Narodnog muzeja u Leskovcu. Simbolikom prikaza na izloženom novcu pratimo istorijski razvoj i političke promene na teritoriji Srbije. Ovom izložbom želimo da podstaknemo posetioce da o novcu razmišljaju na jedan drugačiji način – kazao je Dimitrijević.

U petak, 10. maja 2019. godine, sa početkom u 13.00 sati biće obeležena 71. godišnjica Narodnog muzeja u Leskovcu. Dan muzeja tradicionalno će početi Svečanom sednicom „Od maja do maja“, nakon čega će biti održana promocija 59. sveske Leskovačkog zbornika.

Direktorka Narodnog muzeja Mira Ninošević izrazila je zadovoljstvo povodom proslave 71. rođendana i prikaza odnosno gostovanja izložbe „Ratni put Moravske divizije 1914 – 1918“ u Sarajevu 17.05.2019. godine.

„Velika mi je čast i zadovoljstvo da najavim svečanu akademiju povodom proslave 71. rođendana naše ustanove na kojoj ćemo govoriti o uspesima i radu ove ustanove. Za isti dan smo pripremili i promociju 59. sveske Leskovačkog zbornika – istakla je direktorka Ninošević osvrćući se jos jednom na izložbu „Ratni put Moravske divizije 1914 – 1918“ . Moravska divizija posle 100 godina putuje svetom. Posle Leskovca, Beograda, Vranja, Niša, Pariza, izložba gostuje u Sarajevu povodom obeležavanja dana Filozofskog fakulteta.Takođe bih želela da naglasim da će u junu mesecu ova izložba krenutu put Praga – dodala je Mira Ninošević.

U toku ove nedelje u Narodnom muzeju organizovaće se i manifestacija „Muzeji za 10“ tokom koje će posetioci moći da uzivaju u izložbama, koncertima, igrama za decu…

Pogledaj takodje

U Velikoj Sejanici završena izgradnja objekta Mesne zajednice i ambulante – Grad uložio 2,5 a sami meštani 4 miliona dinara

Gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović obišao je danas prilikom posete Velikoj Sejanici i novi, kompletno …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *