Početna / KULTURA / Narodna biblioteka predstavila projekte koje će realizovati u narednom periodu
Dionis Restoran Leskovac

Narodna biblioteka predstavila projekte koje će realizovati u narednom periodu

Projektni tim Narodne biblioteke „Radoje Domanović“ u Leskovcu prezentovao je programe  koji će biti finansirani od Ministarstva kulture i informisanja, Centra za promociju nauke i grada Leskovca.

Direktorka Vesna Ilić ističe d su  inspirisani prošlogodišnjim uspesima, bibliotekari nastavili sa  projektnim planiranjem  i u 2020.-oj. Taj entuzijazam prepoznali su resorno Ministarstvo, Centar za promoviju nauke i lokalna samouprava.

„Zahvaljujući njihovoj podršci, odobreno nam je sedam projekata, ukupne vrednosti  3,4  miliona. Grad je obezbedio 950.000 dinara. Prošle godine realizovali smo projekte vredne 2,7 miliona, što znači da je biblioteka, za 24 meseca, putem projektnog finansiranja obezbedila skoro šest miliona dinara.

Časopis „Novi legat“ finasniran je sa 150. 000 dinara od strane resornog Ministarstva i  sa 100.000 od lokalne samouprave. Veoma  je bitan za ceo Jablanički okrug, jer će produžiti tradicionalnost i modernost u štampanom i elektronskom izdanju  I doneti  različite sadržaje iz oblasti kulture, književnosti i bibliotekarstva.

Drugi projekat „Festival dečjeg stvaralaštva- Umetnik iz školske klupe“ podržan je sa 250.000 od Ministarstva i sa 190.000 dinara od grada. Ove godine će sadržati literarni, likovni i konkurs za trejler o omiljenoj knjizi sa temom “Misli mi lete”, ali i radioničarksi deo.

Za „Izgradnju kapaciteta za realizaciju elektronske pozajmice u isturenim odeljenjima Biblioteke“ Ministarstvo je obezbedilo  6oo. ooo, iz lokalnog budžeta izdvojeno  90. 000 dinara. Ovaj program omogućiće  dobijanje jednostavne i brze informacije o svim fondovima Biblioteke, uvid u stanje zaduženja , produžetak roka korišćenja građe, vršenje rezervacije građe van biblioteke preko računara, tableta ili mobilne aplikacije za android telefone, kao i pretraživanje građe po katalogu u pojedinačnim odeljenjima.

Realizacijom projekta „Digitalizacija stare i retke knjige zavičajnog fonda i drugih posebnih fondova“  koji je finasijski podržan od Ministarstva sa 500. 000 i lokalne samouprave   sa 100. 000 dinara, biće nabavljena oprema i razvojem digitalne platforme stvoriće se uslovi za digitalizaciju i prezentaciju 502 knjige, kao i 2.825 strana rukopisa od značaja za Leskovac i Jablanički okrug, a time i za kulturnu baštinu Srbije.

Biblioteka je za  projekat „Unapređenje procesa i praćenja stare i retke knjige“ dobila ukupnu  podršku od 800.000. On  ima za cilj da svojim rezultatima omogući integrisano upravljanje starom i retkom građom, ali i starim i retkim knjigama u biblioteci, privatnim bibliotekama i bibliotekama Srpske pravoslavne crkve na teritotriji Jablaničkog okruga, za koje je leskovačka biblioteka dobila blagoslov niškog episkopa Arsenija.

 Za  „3D LAB“ sredstva su obezbedili Ministarstvo kulture- 167. 000 i grad 53.000 dinara. Prepoznajući potencijal koji 3D štampa može da pruži kroz inovacije i naučnu saradnju, kao i dostupnost tehnologije , došlo se na ideju razvoja 3D LAB-a, a zatim formiranja audio kabineta i digitalne učionice za koju je, preko projekta “Digitalni građanin” stiglo 20 mikrobit računara i pet bozon setova, a do sada je u njoj obučeno 600 mladih ljudi.

S.Ć.

Pogledaj takodje

Uhapšen osumnjičeni da je glavom udario žensku osobu u leskovačkom kafiću

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Leskovcu identifikovali su i uhapsili M. J. (1982) iz Leskovca …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *