Početna / DRUŠTVO / Nacionalno priznanje Tehničkoj školi „Rade Metalac“

Nacionalno priznanje Tehničkoj školi „Rade Metalac“

Na trećem Nacionalnom Euroguidance takmičenju dobrih praksi u oblasti karijernog vođenja i savetovanja Tehnička škola „Rade Metalac“ u Leskovcu dobila je priznanje za primer dobre prakse kreativnog pristupa i aktivnog uključivanja učenika u izradu materijala za karijerno informisanje u osmišljavanju i izradi društvene igre Kvik.

Cilj društvene igre Kvik je da pomogne učenicima pri odlučivanju tokom odabira zanimanja i srednje škole, ali i da isprave grešku ako su u našoj školi upisali profil koji im ne odgovara. Kroz interakciju sa voditeljem igre, učenici odgovarajući na pitanja dolaze do spoznaje svojih profesionalnih interesovanja, sposobnosti, i u skladu sa osobinama ličnosti i nivooom stečenog znanja, lako uviđaju gde se mogu u najvećoj meri ostvariti i/ili da li su načinili grešku pri izboru zanimanja.

Prva nagrada pripala je Centru za razvoj karijere i savetovanje studenata Univerziteta u Beogradu, druga zaječarskoj Gimnaziji , a treća Omladinskom savetu iz Kruševca. Pored naše priznanje je dobilo još pet škola u Srbiji. Nagrade su uručene na Nacionalnoj Euroguidance konferenciji koja je održana 9. oktobra u Beogradu u organizaciji Fondacije Tempus u saradnji sa MPNTR i MOS.

Igru su osmislili učenici TŠ „Rade Metalac“ Stefan Đorić maturant obrazovnog profila Tehničar mehatronike ( danas student Elektrotehničkog fakulteta u Nišu) i Martin Stamenković maturant obrazovnog profila Elektrotehničar informacionih tehnologija ( danas student Elektronskog fakulteta u Nišu) uz pomoć članova tima za KViS Tamare Nikolić i Zorana Nešića, a sa nastavnikom Sašom Ilićem osmislili su figurice i izradili na 3D štampaču.

Igra KVIK na Sajmu školskih timova za karijerno vođenje i savetovanje održanom u maju 2017.godine u Beogradu, u organizaciji BOŠ – a, izazvala je veliku pažnju učesnika, predstavnika resornog ministarstva, ZUOV – a i posetioca, a od strane relevantne komisije kriterijumi kvalitet sprovedenih aktivnosti i razvijenost partnerske saradnje ocenjeni su najvišom ocenom.

Euroguidance centar počevši od 2016. godine, na godišnjem nivou organizuje Nacionalno takmičenje dobrih praksi u oblasti KViS-a kao deo zajedničkih aktivnosti Euroguidance mreže koje imaju za cilj razmenu dobrih praksi iz ove oblasti na evropskom nivou i organizuje se u sklopu zajedničkih aktivnosti sa Euroguidance centrima u Češkoj Republici, Slovačkoj i Mađarskoj koji takođe organizuju nacionalna takmičenja u svojim državama.

Pogledaj takodje

Leskovčanke Gabrijela i Anđela vicešampionke u oblasti hotelijerstva i mendžmenta

Dvočalana ekipa Trgovinsko-ugostiteljske škole iz Leskovca, vicešampion  je nacionalnog takmičenja stručnih škola u oblasti hotelijerstva i …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *