Na Visokoj poslovnoj školi u Leskovcu promovisane tri publikacije o turističkim potencijalima grada

Turizam je važna grana privrede, a zajednički cilj je da Leskovac postane privlačna turističa destinacija, rečeno je na promociji.

 

Na Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija u Leskovcu, danas su promovisane tri publikacije koje objedinjavaju turističke potencijale našeg grada i okoline: “Osam milenijuma kulturnog nasleđa Leskovca”, “Leskovac Festivali koje će voleti sva naša čula” i “Najubav roštilj na cel svet”.

– Želeli smo da istaknemo ono po čemu je Leskovac specifičan i svoj, izjavila je direktorka Visoke poslovne škole, Milena Marjanović. Iako je naša škola izdavač publikacija, one ne bi mogle da dobiju sadržaj i formu kakvu danas imaju da nije naših partnera na projektu, a to su Grad Leskovac, Agencija za lokalni ekonomski razvoj, Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Leskovac, Turistička organizacija Leskovca, Narodni muzej, Regionalna privredna komora i Leskovački kulturni centar. Verujem da je ovo samo početak plodne saradnje škole, grada, javnog sektora, privatnih preduzetnika i obrazovnih institucija jer samo zajedničkim snagama možemo da učinimo da ovaj kraj bude prepoznatljiv, pre svega, po svom turističkom potencijalu, dodala je Milena Marjanović, dodajući da Visoka poslovna škola strukovnih studija više od godinu dana održava sastanke sa predstavnicima referentnih organizacija i institucija iz oblasti turizma, kulture i privrede na kojima se razmatraju razni vidovi unapređenja turizma na području juga Srbije. Nadamo se da će ti sastanci postati masovniji i da će rezultovati konkretnim projektima, dodala je Marjanovićeva.

Prepoznali smo značaj ovih publikacija koje predstavljaju turističku ponudu našeg kraja, jer imaju za cilj promociju Leskovca i okoline kao dobre turističke destinacije. Od promocije turističkih potencijala direktno zavisi broj posetilaca, i zato na nju ne treba gledati kao na izdatak, već kao na dobru investiciju, izjavio je gradonačelnik Leskovca, Goran Cvetanović.

Cilj naše lokalne samouprave je da korišćenjem svih raspoloživih turističkih resursa i njihovom promocijom, Leskovac postane privlačna destinacija za posetioce iz drugih gradova i država, jer je turizam važna grana privrede, od čijeg razvoja svaka lokalna zajednica ima i direktne i indirektne koristi. Zato smo nedavno, u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija i ALER-om rekonstruisali kupalište na reci Vučjanki, u želji da ono svojim novim izgledom privuče brojne posetioce, To je samo deo naše turističke ponude s obzirom na to da Leskovac ima bogato kulturno- istorijsko nasleđe, dugogodišnju festivalsku tradiciju i nadaleko čuvenu leskovački kuhinju i jedini je grad u Srbiji koji ima dva registrovana brenda – Leskovački roštilj i Leskovački ajvar, podsetio je Cvetanović na današnjoj promociji.

Publikacije koje danas predstavljamo urađene su u džepnom i standardnom izdanju. Džepno izdanje delili smo na nedavno završenom Sajmu turizma u Beogradu, objasnio je pomoćnik direktora Visoke poslovne škole, prof. dr Ivan Mihailović. Prva publikacija odnosi se na kulturno nasleđe Leskovca i okoline, druga na naše poznate manifestacije, a treća na autohtonu gastronomsku ponudu. Živopisnim slikama pokušali smo da prikažemo turističke potencijale. Nadamo se da smo bar malo uspeli da zagolicamo maštu i probudimo želju potencijalnih turista da posete naš kraj. Rad na publikacijama je bio volonterski, tako da smo imali samo troškove štampe, dodao je Mihailović.

Publikacije su rezultat zajedničkog rada Visoke poslovne škole i njenih partnera u okviru Tempus projekta “Modernizacija i harmonizacija studija turizma u Republici Srbiji”. Reč je o projektu od nacionalnog značaja i u njemu učestvuju još i Fakultet za turizam iz Vrnjačke banje,Visoka poslovno- tehnička škola iz Užica, i akademske institucije iz Velike Britanije, Grčke i Rumunije. Rezultati projekta bi trebalo da budu primenjeni i na ostale visoke škole i fakultete u Srbiji, rekao je prof. dr Ivan Mihailović.

Na dosadašnjim konferencijama Visoka poslovna škola strukovnih studija u Leskovcu ocenjena je kao najbolja institucija. U projektu učestvuje i leskovačka Turistička organizacija, Turistička organizacija zapadne Srbije, Privredna komora Novi Sad i mnogi partneri sa kojima su oni, kao i naša škola, potpisali ugovore o saradnji. Projektom je predviđeno usavršavanje studijskih programa koje se verifikuje akreditacijom. Mi smo do sada akreditovali dva studijska programa na osnovnim studijama, ” Turizam i ugostiteljstvo” i “Menadžment tehnologije hrane i gastronomija”. Za desetak dana podnećemo na akteditaciju i program specijalističkih studija, dok je akreditacija master studijskog programa odložena za 2017-tu godinu, objasnio je Mihailović.

Ana Jovanović

Check Also

Leskovčanima predstavljen novi broj SNS Informatora

U Leskovcu je danas predstavljen novi broj stranačkog glasnika SNS -Informator, kojeg je našim sugrađanima …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *