Početna / DRUŠTVO / Na temeljima stare crkve u Gazdaru tragovi vladavine Nemanjića

Na temeljima stare crkve u Gazdaru tragovi vladavine Nemanjića

Medveđa je mesto koje je izuzetno vredno pažnje sa bogatom arheološkom riznicom.

Stara crkva u Gazdaru koja je , po podacima arheologa, sagradjena u XIII ili XIV veku. Ispod same crkve postoji još neka građevina a na ovoj lokaciji su pronadjeni delovi časne trpeze iz VI veka. Na ovoj lokaciji postoje i delovi drugih spomenika koji su ugrađeni u samu crkvu, sa elementima  iz doba Turaka i Nemanjića. Pronađen je i kovani novac, iz doba Vuka Brankovića iz 1379.godine. Arheolozi su zaključili da ova crkva ima arheološku i istorijsku vrednost.

Temelji stare crkve su uklonjeni kako bi se sagradila nova. „Postavljajući kamen temeljac, postavili smo temelj nerazrušivi za buduće naraštaje“ rekao je tada episkop niški Arsenije. U temelje je položena i povelja u kojoj je zapisano da u ime Svete Trojice i Boga Jedinoga se podiže ovaj hram.

Sem crkve u Gazdaru, nalazišta u Rujkovcu, u Sijarini se nalaze dve tvrđave, na Mrkonjskom visu su pronađeni ostaci utvrđenja, u Ravnoj Banji kopleksi za preradu rude iz antičkog doba, u Pustom Šilovu crkvina u mestu Kopran, kao i nalazišta u Tularu i Lecu.

„Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva“.

Pogledaj takodje

MOJA PRVA PLATA: Formirana lista odobrenih poslodavaca za realizaciju programa

Nacionalna služba za zapošljavanje, filijala Leskovac obaveštava sve poslodavce da je formirana Lista odobrenih poslodavaca …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *