hotel bell

Ministarstvo za zaštitu životne sredine: Leskovac je dobar primer ekološke prakse

To je ocenjeno na današnjem sastanku u Palati Srbija, koji je ministarka za zaštitu životne sredine, Irena Vujović održala sa gradončelnicima i predsednicima opština na temu “Implementacija jedinstvenog Ekološkog informacionog“.

Sastanku su, pored gradonačelnika Leskovca, Gorana Cvetanovića, prisustvovali i načelnik Gradske uprave, Miloš Cvetanović i Gradski većnik Stefan Kitanović.

Budući da se na teritoriji grada Leskovca akcije čišćenja javnih površina i uklanjanja divljih deponija, sprovode od 2003. godine, te da je proteklog vikenda organizovana 600. akcija, naš grad je istaknut kao primer dobre prakse i zbog toga što, od skoro 2.000 ekoloških prijava iz čitave Srbije, nijedna nije stigla iz Leskovca. U svom obraćanju, gradonačelnik Cvetanović je istakao da u Leskovcu ima još dosta posla na podizanju ekološke svesti građana i iskazao potrebu za angažovanjem dodatnih kadrova u službi Komunalne milicije:

– Leskovac je posvećen zaštiti i unapređenju životne sredine. Izgrađena je Linija vode sa 10,4 miliona evra, a tokom prošle godine, završena su i dva kapitalna projekta u postupku prečišćavanja otpadnih voda: Linija mulja i gradski kolektor. U narednom periodu će se nastaviti sa sanacijom i revitalizacijom ugroženih područja, kroz redovne aktivnosti i vikend akcije uređenja javnih površina, sa kojih je do sada uklonjeno preko 6 hiljada tona smeća. Pojedine očišćene deponije privedene su nameni, odnosno rekultivisane, ozlenjene i pošumljene. Na njima je posađeno 3.600 sadnica topole i četinara, a na nekima su sagrađena dečja igrališta, rekao je Cvetanović.

Predstavnici Ministarstva su podsetili da je u toku konkurs za projekat uklanjanja divljih deponija i pozvali lokalne samouprave da se prijave. Ove godine je za te namene opredeljeno još više sredstava.

Na današnjem sastanku je predstavljena i aplikacija “gReact“, uz pomoć koje je ministarstvo i lokalne samouprave, zajedno sa građanima, moći efikasnije da pristupe rešavanju ekoloških problema.

Check Also

Opština Vlasotince finansira Romski bal – Zahtevi za sponzorstvo nemaju veze sa ovom manifestacijom, opštinom i Turističkom organizacijom

Poslednjih dana pojavile su se informacije da pojedini Romi obilaze privrednike u Vlasotincu i traže …

Оставите одговор