Početna / EKONOMIJA / Ministar Siniša Mali razgovarao sa leskovačkim privrednicima
Dionis Restoran Leskovac

Ministar Siniša Mali razgovarao sa leskovačkim privrednicima

Ministar finansija Siniša Mali danas je posetio Leskovac i u Skupštinskoj sali grada sa leskovačkim privrednicima razgovarao o merama koje je Vlada Srbije primenila.

Na samom početku gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, izneo je ekonomske podatke o našem gradu, na otvorene fabrike i nova radna mesta kao i na saradnju sa privrednicima.

„Ponosno kažem da smo 2019. godinu završili sa suficitom u budžetu u iznosu od 39,5 miliona dinara, dok budžet za 2020. godinu iznosi 4,7 milijardi dinara. Iako smo imali velike prepreke, uspeli smo da ih prevaziđemo i da podignemo ekomoniju našeg grada. Zahvaljujući predsedniku Aleksandru Vučiću, imamo novootvorenu fabriku Aptiv pakard, ulaganje 25 miliona evra. Tamo trenutno radi 1800 radnika, a biće zaposleno još 1200. Jura je otvorila još dva nova pogona, Juru 2 i Juru 3, i ukupni broj zaposlenih prelazi 2850 radnika. Džinsi je otvorio dve nove fabrike i zahvaljujući Vlade Republike Srbije sa ulaganjem od 196 miliona dinara se preselio u zgradu nekadašnje Sintetike. Terastil, rumunska kompanija, je u nekadašnji Interlemind uložila 11,5 miliona evra. Otvorili fabriku 2017. na Dan grada, pa 2018. proširio pogon. Autostop proširio proizvodnju, Leskobegz se preselio u novi pogon gde je uloženo milion evra. Holandska kompanija je u Grdelici otvorila svoj pogon, a u poslednjih godinu dana u Leskovcu su otvoreni Kapitol park iz Velike Britanije, sa ulaganjem od 10 miliona evra, LIDL, Aman, Maksi, Idea, kineski tržni centri, Zlatan trag otvorio proizvodnju vafla i proširio lanac marketa. Treba istaći činjenicu da se u Leskovcu u ovom trenutku gradi pet hotela, akva park, gradi se sajam i sve ono što je više od 15 godina bilo zapostavljeno.“

U svom obraćanju privrednicima, ministar je istakao da je došao u naš grad kako bi se upoznao sa potrebama privrednika ovoga kraja, da sasluša sugestije i eventualne kritike. On je kazao da se država u poslednjih nekoliko meseci pokazala na jedan potpuno drugačiji način što dokazuje da građani Srbije u njoj mogu imati pouzdanog partnera.

„Čim je počela kriza sa korona virusom pripremili smo paket ekonomnskih mera u ukupnom iznosu od 5,1 milijardu evra, 11 odsto našeg BDP-a. Ne samo da smo definisali mere, nego sme započeli i njihovu implementaciju. Vodili smo se time da pomognemo onima kojima je najpotrebnije, mikro, malim i srednjim preduzećima u privatnom sektoru kako bismo spasili privatnike od krojača, frizera, obućara… Oni su nam bili fokus kao nikada do sada i gledali smo da napravimo mere tako da nemamo veliki broj nezaposlenih u vremne najveće ekonomske krize u celom svetu. Jedna mala, ali ekonomski snažna Srbija je pokazala da može da prođe kroz krizu na pravi način. Došao sam u Leskovac da razgovaram sa vama sada kada smo prošli kroz najveću krizu i možemo da se borimo za budućnost. Veliki su planovi koje imamo, a mogu se sažeti u dve reči SRBIJA 2025. To je program koji želimo da sprovedemo u narednih pet godina i koji podrazumeva 14 milijardi evra, za investicije u infrastrukturu, da završimo vodovodne, kanalizacione mreže, puteve, u nove bolnice, vrtiće… Stanove za mlade bračne parove, ekologiju, turizam. Sve radimo da bismo podigli životni standard građana Srbije“ – zaključio je Siniša Mali u Leskovcu.

Nakon obraćanja ministra i gradonačelnika privrednici su pohvalili organizaciju i rad države i grada za vreme trajanja epidemije virusa korona i uputili pitanja o daljoj pomoći države.

Pogledaj takodje

Jelena Kocić: SNS u Leskovcu dobio veliku podršku sugrađana

Gradska izborna komisija danas je saopštila konačne rezultate lokalnih izbora, te je tim povodom gradski …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *