Početna / DRUŠTVO / Ministar Goran Trivan i gradonačelnik Goran Cvetanović obišli radove u okviru Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda

Ministar Goran Trivan i gradonačelnik Goran Cvetanović obišli radove u okviru Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović obišli su danas Centralno postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda.

Povod je početak radova na izgradnji druge faze koja obuhvata izgradnju objekata linije mulja u okviru ovog postrojenja koje je označeno kao primer za čitavu Srbiju kako treba rešavati probleme u oblasti zaštite životne sredine.

Završetkom projekta Upravljanje otpadnim vodama Leskovac će postati prvi grad u Srbiji koji će kompletno zaokružiti proces prečišćavanja otpadnih voda čime će značajno biti unapređena zaštita životne sredine u gradu.

-Projekat Upravljanje otpadnim vodama grada Leskovca sadrži tri komponente: Izgradnju kolektora, vrednosti 460 miliona dinara i dužine 5150 metara, gde su operativni radovi započeti 26. juna tekuće godine; Izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (obe faze, liniju vode i liniju mulja), i proširenje kanalizacione mreže putem ORIO projekta, koje će biti sprovedeno u 16 naseljenih mesta i sa 8 miliona evra finansirano od strane Vlade Кraljevine Holandije – kazao je gradonačelnik dr Goran Cvetanović.

-Кako bismo zaokružili proces, sadejstvom Ministarstva životne sredine i lokalne samouprave, pristupili smo realizaciji druge faze projekta koja podrazumeva izgradnju linije mulja i anaerobne digestije. Projektovanje je započeto septembra 2017. godine, a nakon dobijanja građevinske dozvole aprila tekuće godine, ovo gradilište, otvoreno je 6. juna i trenutno se vrši iskop dva najveća objekta na gradilištu, dva digestora u kojima će se vršiti anaerobna digestija mulja. Radove finansira Ministarstvo zaštite životne sredine i njihova vrednost je oko 4,2 miliona evra – dodao je gradonačelnik Cvetanović.

-Lepe i moderne Srbije nema bez zdrave i čiste životne sredine, mi koji se bavimo time, mi živimo taj život. Danas sam jako srećan što mogu da prikažem zajedno sa gradonačelnikom to kako Srbija u bliskoj budućnosti može da izgleda. Mi smo uz pomoć implementacione jedinice i uz pomoć gradonačelnika i čitavog tima ljudi koje predvodi zaista došli praktično do kraja. Najteži deo posla je praktično iza nas – kazao je ministar Trivan.

-Ovo je početak kraja realizacije ovog projekta. Vrlo sam srećan što sam ovde, jer ovo je na neki način ostvarenje našeg sna. Svi koji se bavimo životnom sredinom i koji volimo Srbiju znamo da je prerada otpadnih voda najvažnija tačka na kojoj krećete da rešavate sva pitanja zaštite životne sredine. Zahvalnost svima koji su učestvovali na ovom projektu – dodao je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan.

Pogledaj takodje

Još dve nagrade iz Italije za polaznike škole stripa „Nikola Mitrović Kokan“

Škola stripa „Nikola Mitrović Kokan“ koja radi pri Leskovačkom kulturnom centru orghanizovala je konferenciju za štampu …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *