Početna / DRUŠTVO / Međunarodni dan dečije knjige obeležen u Vlasotincu
Dionis Restoran Leskovac

Međunarodni dan dečije knjige obeležen u Vlasotincu

Međunarodni dan dečje knjige, 2. april juče je obeležen i u Narodnoj biblioteci „Desanka Maksimović“ u Vlasotincu. Povodom obeležavanja dana rođenja danskog književnika Hansa Kristijana Andersena u biblioteci je priređeno veoma lepo književno veče pod nazivom „U proleće kad ljubav procveta“, koje je zamišljeno kao poetsko druženje najmlađih i najstarijih članova biblioteke.

„Među našim učesnicima su deca koja recituju, glume, pišu poeziju i veoma često za svoje talente dobijaju nagrade na školskim i opštinskim takmičenjima. Bake i deke, pa čak i roditelji, nemaju često priliku da gledaju njihove nastupe i da ih bodre. Tako smo došli na ideju da ih, koliko je to moguće više okupimo u biblioteci na Svetski dan dečje knjige i za njih priredimo prigodan program“, istakao je Srboljub Takić, direktor biblioteke.

Za bajkoviti izgled galerije biblioteke toga dana bile su zadužene bibliotekarke sa dečjeg odeljenja Lidija Janković i Slađana Živković.

Na maloj pozornici smenjivali su se recitatori: Anđela Mihajlović, Hristina Jović, Jana Vasiljković, Milica Pavlović, Pavle Marković, Mirjana Katlanović, Aleksa Katlanović, Una Gligorijević, Petar Stanković, Lena Išljamović i Sofija Išljamović.

Oni su kazivali stihove dečjih pesnika ali i svoje autorske pesme. Lepa i spontana atmosfera uticala je da se svojim dečjim pesmama predstavi i jedna baka. Marina Pešić, vaspitačica u penziji koja je 37 godina radila sa predškolcima podelila je pregršt svojih stihova sa publikom za šta je bila nagrađena burnim aplauzom najmlađih učesnika.

Ovo je bila prilika da direktor biblioteke i pesnik Srboljub Takić predstavi svoju drugu knjigu poezije za decu „Ljubav i slične trice“. Kao biseri nizali su se njegovi stihovi posvećeni najmlađim čitaocima.

Svetski dan knjige obeležava se od 1967. godine, na dan rođenja Hansa Kristijana Andersena, koji je napisao bajke „Ružno pače“, „Devojčica sa šibicama“, „Princeza na zrnu graška“, „Snežna kraljica“ i mnoge druge uz koje su odrastale i odrastaju mnoge generacije dece.

Pogledaj takodje

U Srbiji 289 novoobolelih, preminulo još 6 osoba

U psolednja 24 časa u Srbiji je od posledica izazvanih Korona virusom preminulo još 6 …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *