Levica Srbije za oporezivanje verskih zajednica

Slide Background
Slide Background
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

Pokret ”Levica” zalaže se za oporezivanje imovine Srpske pravoslavne crkve, odnosno zgrada i zemljišta, koje se ne koristi za vrske delatnosti, kao i uvođenje maloprodajnih objekata u sistem PDV-a.

Član Gradskog odbora ”Levice” i kandidat za poslanika, Nenad Vejinović, na današnjoj pres konferenciji podsetio je da se tradicionalnim verskim zajednicama, prema važećim zakonima, smatraju: Srpska pravoslavna crkva, Rimokatolička crkva, Islamska zajednica, Slovačka evangelistička crkva, Jevrejska verska zajednica, Reformatorska hrišćanska crkva i Evangelistička hrišćanska crkva.

U članu 22. stav 1, Ustava, najvišeg pravnog akta Srbije, stoji da su pred zakonom svi jednaki. Ako građani, privredna društva, udruženja i ostale organizacije i institucije moraju da plaćaju porez, zašto to ne važi i za SPC. Prema proceni prihoda najveće verske zajednice, objavljenoj februara u listu ”Blic”, koju do sada niko nije opovrgnuo, Srpska pravoslavna crkva, godišnje prihoduje neto iznos od 14o miliona evra. To je svrstava u red najuspešnijih državnih preduzeća, EPS-a i Telekoma. Zašto onda ona ne plaća porez na imovinu?, zapitao se Vejinović, dodavši da se odgovor verovatno krije opet u jednoj od odredbi Zakona o verskim zajednicama, koji predviđa da se, radi unapređivanja verske slobode, može pomagati verska zajednica.

Država od 2006. godine iz budžeta pokriva troškove socijalnog i zdravstvenog osiguranja zaposlenima u SPC. Crkva je oslobođena i plaćanja PDV-a na prodaju dobara i pružanje verskih usluga.

Zbog toga je čudno da baš Crkva zastupa tezu da se ”caru mora dati carevo, a Bogu Božije”. Ako se pod ”carom” smatra država, to znači da Crkav vernicima preporučuje da plaćaju porez, a sama to ne čini, naglasio je Vejinović, dodajući da ”Levica” ovo pitanje pokreće samo kao predlog za javnu raspravu.

On je zaključio da sve ostale verske zajednice u okruženju, poput Grčke pravoslavne crkve ili Italijanske katoličke crkve, redovno izmiruju svoje obaveze po osnovu poreza na imovinu, a pritom, za razliku od SPC-a pomažu rad vrtića, staračkih domova, bolnica, sirotišta, objekata za beskućnike i fondova za siromašne.

Suzana Stojiljković

Check Also

Svečanost povodom 160 godina pravne službe Vojske Srbije

U Nišu je održana svečanost povodom Dana i 160 godina postojanja pravne službe Vojske Srbije. …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *