Levica Srbije traži da lokalna vlast kupi i tako zaštiti kombinat “Porečje”

 

Gradski odbor Levice Srbije pozvao je danas leskovačku lokalnu vlast da preuzme potrebne aktivnosti u cilju kupovine kombinata “Porečje” iz Vučja.

 

Nijedno preduzeće sa društvenim kapitalom u postupku stečaja u Leskovcu nije nastavilo sa radom, tаko dа su uglаvnom svа preduzećа pred likvidаcijom U poslednjih 5 meseci još 3 preduzeća su otišla u stečaj, a da je u njima bilo moguće odmah pokrenuti proizvodnju- „Interlemind“ Leskovac, „Porečje“ Vučje i „Nevena“ Leskovac. Ukoliko se stečajni postupci produže u nedogled i ova preduzeća će se prodati iz delova i biće ugašena, iako su tehnološke, odnosno proizvodne linije, u zavidnom stanju i tržište za njihove proizvode postoji.

Imajući u vidu da je poljoprivredni kombinat „Porečje“ Vučje najvažniji privredni potencijal Porečkog kraja, insistiramo da grad Leskovac odmah preuzme potrebne aktivnosti u cilju kupovine ovog kombinata.

Fabrika Porečje je pored 400 hektara zasada, 200 zaposlenih radnika uključivala i preko 2.000 voćnjaka porečkog kraja u vlasništvu kooperanata.

Rasprodaju Porečja treba sprečiti hitnom intervencijom grada, jer na taj način konkretno pomažemo 20.000 stanovnika porečkog kraja. U ovom slučaju grad Leskovac odnosno državni kapital jedini ima snagu da obnovi zasade i stavi kombinat na noge, nakon čega može da se pojavi na tržište kapitala ili ga proda po povoljnijim okolnostima.

Ukoliko ne dođe do intervencije grada ili države, i ovo preduzeća u stečaju će postati ruina i postati spomenik propale privrede Porečkog kraja.

Check Also

Rukovodstvo Leskovca odgovara: Poboljšanje životnog standarda građana je multidimenzionalni zadatak

Na saopštenje Grupe građana Svi za jednog, jedan za sve saopštenjem i odgovorom je reagovao …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *