Početna / DRUŠTVO / Leskovčanka Jovana Dimitrijević dobila nagradu za najbolju režiju za film „Podstanar“

Leskovčanka Jovana Dimitrijević dobila nagradu za najbolju režiju za film „Podstanar“

Na 14. Festivalu srpskog filma fantastike, nagradu za najbolju režiju domaćeg ostvarenja, dobila je Leskovčanka Jovana Dimitrijević, za film ’’Podstanar’’.

Ushićena zbog neočekivane nagrade, Jovana objašnjava da je pretprodukcija za ovo delo počela pre tačno deset godina. Ideja da se tema proširi, propala je zbog nedostatka sredstava, pa je ’’sirov materijal’’ za film, pod radnim nazivom ’’Ženski sud’’, ostao netaknut sve do skoro.

„Za vreme vanrednog stanja, iz čiste dokolice, iskopala sam materijal, izmontirala ga i poslala na Festival fantastike. ’’Podstanar’’  je film o snu u snu. Englezi imaju izraz za tu pojavu: Sleep paralysis – paraliza u toku sna. To je fenomen kada spavač ima utisak da je budan i da je u sobi neko prisutan. Meni je ova tema bila interesantna, jer mi se to povremeno dešava. Sopstveno iskustvo sam iskoristila za scenario za horor film.

Jovana dodaje da je gledaocima ostavila da zaključuju: Da li je ono što se dešava spavaču, nužno loše po njega i ko tu , ustvar,i koga sanja.

Zbog ograničenog budžeta, ona je odigrala i glavnu ulogu, kao partnerka slovenačkom modelu, Dejanu Pakižu.

„Imala sam već iskustva sa performansima, koji je različit od glume, ali mi je pružio neko osnovno predznanje. Zamislila sam da moja junakinja izgleda kao Merilin Monro, pa sam stupila u kontakt sa zadužbinom slavne glumice. Nakon što sam im prosledila sinopsis filma, odobreno mi da koristim ’’njen izgled’’. Sredjivanje frizure i šminkanje ’’a la Merilin’’, trajalo je po tri sata. To je bio najteži posao.

Jovani je pripala nagrada ’’Koskar’’, modifikovana statua Oskara sa lobanjom umesto glave, ali su je organizatori o dodeli prilično kasno obavestili, pa je u njeno ime primio Miroslav Lakobrija, inače majstor šminke i stručnjak za specijalne efekte u filmu.  

Ova mlada žena iza sebe ima još jedno dugometražno izdanje, ali i niz kraktometražnih filmova. To je hobi koji je okupirao od detinjstva. Kao neko ko  voli i dobro poznaje filmove piše recenzije za IMDb, američki sajt sa bazom podataka o svim poznatijim filmovima, emisijama, serijama, reklamama i  video igrama.

Glava joj je puna ideja, od kojih bi uskoro moglo da se rodi još neko zanimljivo filmsko ostvarenje.

S.Ć.

Pogledaj takodje

Jablanički okrug: Povećava se broj zaraženih kako u kolektivima tako i u porodičnom klasteru

Zavod za javno zdravlje Leskovac svakodnevno prati epidemiološku situaciju na području Jablaničkog okruga i grada …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *