Početna / DRUŠTVO / Leskovčanin Dušan Blagojević, profesor Gimnazije u Lebanu, jedan od najboljih edukatora u Srbije
Reklama

Leskovčanin Dušan Blagojević, profesor Gimnazije u Lebanu, jedan od najboljih edukatora u Srbije

Reklama

Udruženje ‘’Živojin Mišić’’ proglasilo  je šestu generaciju najboljih edukatora Srbije. Medju 10 naj-nastavnika su Dušan Blagojević, iz lebanske Gimnazije i Vlasta Cenić, koji već gotovo 4 decenije predaje u osnovnoj školi u Doljevcu.

Nakon dugog  većanja, Komisija udruženja, koja broji  preko 5o članova, na osnovu jasnih kriterijuma, odabrala je 1o najboljih učitelja i nastavnika osnovnih i srednjih škola u Srbiji. Medju izuzetnim edukatorima su  po jedan Lebančanin i Doljevčanin. Evo šta ih je kandidovalo za prestižnu titulu.

Dušan Blagojević, nastavnik srpskog jezika i književnosti u Gimnaziji u Lebanu.

Rad u školi mu omogućava da na kreativan, inovativan  i produktivan način iscrpi polje mogućeg. Veruje da školu, koja odgađa život, treba približiti životu, a životne situacije koristiti kao najbolje primere za obrazovanje i vaspitanje mladih ljudi. Kroz nastavne i vannastavne aktivnosti nastoji da pokaže kolika moć i kreativnost leži u učenicima – koliko snage i lepote. Neprestano podstiče kreativni potencijal kod mladih, kako bi se osvestili da su neko i nešto, a ne niko i ništa, jer nose ogromnu energiju i talenat. Osnovao je pri Gimnaziji Teatar „Gimnazijalac”, koji godinama zaredom osvaja brojna priznanja na festivalima u zemlji i regionu. Rad u Teatru mu omogućava da se neprestano usavršava i istražuje, a samim tim i da bolje upozna učenike i uspostavi kvalitetniji odnos sa njima. Baveći se školskim pozorištem, jasnije sagledava svu složenost nastavničkog posla i izazove na koje nailazi. Smatra da je za nastavni proces važno da učenici, nastavnici i roditelji saslušaju jedni druge, da poveruju u dobrotu, i da dobro osnaže i motivišu. Veruje učenicima i oni veruju njemu, nisu suprotsavljene strane – već su tim. Djake uči da se i od posrtanja raste; da treba da osnaže jedni druge i budu bolji ljudi; da se oslone na druge, da drugome veruju i da sarađuju sa drugima; i ono najvažnije – da pročiste sebe i u sebi pronađu prostor za druge i drugačije. Srećan učenik jeste krajnji cilj njegovog traganja. Osnivač je smotre Školska scena Srbije. 

Vlasta Cenić,nastavnik srpskog jezika u OŠ „Vuk Karadžic”, Doljevac.

 Svih 37 godina staža on je primer zalaganja, požrtvovanja, kreativnosti i dobrote. Divan kolega, rado  viđen gost škola širom Srbije i Balkana, kao pesnik detinjstva, najpoželjniji saradnik svima koji imaju dobre i napredne ideje. Piše dramske tekstove, a onda režira,  glumi zajedno sa đacima i kolegama. Večito neumoran , nasmejani stvaralac, omiljeni saradnik, humanista, čuvar narodnog govora, pesnik na dijalektu juga Srbije, sakupljač narodnog blaga zajedno sa decom.  „UČITELJ NIKADA NE MOŽE DA OSTARI“, kaže. Druželjubiv, motivisan, predan radu. Uživa snažnu podršku kreativnih kolega, učenika i roditelja. Odličan timski igrač. Časovi mu sadržajni i veoma zanimljivi sa puno rekvizita (iz njegove čuvene čarobne torbe). Podstiče nadarene učenike. Nastavu osavremenjuje novim tehnologijama (film, intrenet…) Opevao gramatiku da bi olakšao deci. Pokrenuo školski list ‘’Vukovac’’’. Problemska nastava je česta u njegovoj praksi i vrlo je vešt u kreiranju projekata. Nemerljiv je uticaj ovog nastavnika na sredinu u kojoj radi. Autor brojnih projekata. Uz školu, voli glumu, novinarstvo, muziku, igru, poeziju. Zastupljen u brojnim antologijama poezije. I sam antologičar. Nagrađivan. Mnoge pesme su komponovane i osvajale nagrade. Dobio i OKTOBARSKU NAGRADU SO DOLJEVAC. Osnivač je Kulturno prosvetnog društva TROREČJE.

Titulu najbolji edukator Srbije za 2019. Godinu, poneli su i:

1.     Ana Marković – Nastavnica fizike u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji u Kragujevcu.

2.     Biljana Popović – Učiteljica u OŠ “Knez Sima Marković” u Barajevu.

3.     Đura Pađan – Nastavnik tehničkog i informatičkog obrazovanja u OŠ “Vladislav Ribnikar u Beogradu.

4.     Dušica Marković – Nastavnica matematike u OŠ “Stefan Nemanja” u Nišu.

5.     Ljiljana Lazarević -Učiteljica u OŠ “Mihailo Petrović Alas” u Beogradu.

6.     Marija Bastić – Učiteljica u OŠ “Janko Veselinović“ u Beogradu.

7.     Marina Dorocki – Nastavnica fizike u Gimnaziji “Isidora Sekulić” u Novom Sadu.

Pogledaj takodje

Svečanom liturgijom Sveta Petka obeležena u istoimenom hramu u Rudaru

Povodom današnjeg praznika Sveta Petke, Njegovo Preosveštenstvo episkop niški G. Arsenije služio je Svetu Liturgiju …

2 Komentari

  1. Ne jedan od najboljih, Dušan Blagojević je NAJBOLJI !!!

  2. Profesor Dušan Blagojević je najbolji edukator, definitivno!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *