hotel bell

“Leskovac, pristupačan grad”- Izložba u holu LKC-a

U Leskovačkom kulturnom centru otvorena je izložba „LESKOVAC-PRISTUPAČAN GRAD“ koju je organizovao Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom Leskovac.

Izložbu je otvorila zamenica gradonačelnika dr Lidija Dimitrijević koja je ovom prilikom istakla da grad Leskovac godinama unazad Grad Leskovac ulaže i stvara pristupačno društvo.

„Godinama unazad predano radimo na stvaranju pristupačnog društva. Uklanjanjem fizičkih barijera, kreiranjem specijalnih kulturnih sadržaja, konstantnom podrškom, afirmišemo osobe sa invaliditetom i osnažujemo ih da se aktivno uključe u društveni život. Finansiranjem projekata udruženja iz oblasti socijalne zaštite, za šta smo ove godine izdvojili 31 milion dinara, podstičemo ih da osmisle aktivnosti u kojima će učestvovati i činimo ih vidljivijim u našoj zajednici. Svesni smo da ako želimo da se naše društvo u potpunosti razvija treba da uključimo svakog pojedinca i težimo da tu ideju prenesemo i na mlađe naraštaje. Izložba fotografija kojoj danas prisustvujemo – Leskovac, pristupačan grad, kao i veliki broj pristiglih radova na konkurs za srednjoškolce, pokazuju da naš trud nije uzaludan i da sa razlogom verujemo da ćemo u godinama koje dolaze nastaviti da ostvarujemo jednako dobre rezultate u pogledu poboljšanja položaja osoba sa invaliditetom – kazala je Dimitrijevićeva.

Predsednik Centra za samostalni život osoba sa invaliditetom Leskovac Svetislav Marjanović izrazio je zahvalnost što su mladi iz leskovačkih škola prikupili fotografije za izložbu.

“Izložba se organizuje u okviru projekta „Jednake mogućnosti“ koji finansira Minsitarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, a sprovodi Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom Srbije, preko svojih lokalnih centara iz Kragujevca, Leskovca, Trstenika i Smedereva. Cilj ovog projekta je podizanje svesti o značaju tolerancije i poštovanju različitosti kako bi se smanjila diskriminacija prema osobama sa invaliditetom, unapredio društveni dijalog i negovala kultura odnosa prema osobama sa invaliditetom.Ove izložbe danas ne bi bilo da se našem pozivu nisu odazvali učenici leskovačkih srednjih škola koji su pozvani da uoče i objektivom svoje kamere zabeleže mesta pristupačna za osobe sa invalidititom na teritoriji našeg grada.Ovom pozivu su se odazvale dve škole i danas će biti nagrađeni najbolji radovi.Veliki broj fotografija koje su deca snimala nam ulica nadu da će poštovanje različitosti u našoj sredini biti prepoznato i dalje posebno što se za ovaj konkurs prijavila i Emilija iz osnovne škole “Kosta Stamenković”koja iako je mala prepoznala je potrebe i značaj inkluzije u redovne tokoveživota. Njoj je pripala specijalna nagrada – kazao je Svetislav Marjanović.

Check Also

U ponedeljak bez struje dve gradske ulice i tri sela

Ogranak Elektrodistribucija Leskovac izvodiće radove na rekonstrukciji distributivne elektroenergetske mreže radi unapređenja kvaliteta napajanja električnom …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *