Home / DRUŠTVO / Leskovac domaćin takmičenja u proizvodnji i preradi hrane
hotel bell

Leskovac domaćin takmičenja u proizvodnji i preradi hrane

U Leskovcu je u toku još jedno republičko takmičenje srednjoškolaca. Učenici stručnih poljoprivrednih i prehrambenih škola iz 31 grada, takmiče se u proizvodnji i preradi hrane. Juče je dan bio rezervisan za pismenu proveru znanja, a danas učesnici veštine demontriraju u praksi.

Ovo je jedno od najmasovnijih učeničkih takmičenja ove godine u Srbiji, okupivši pekare, mesare i prehrambene tehničare iz 31 škole. Pismeno testiranje obavljeno je juče u Poljoprivrednoj školi u Leskovcu, ovogodišnjem domaćinu Republičkog prvenstva, a praktični deo ispita, organizovan je  na tri lokacije, u prostorijama socijalnih partnera: Tehnološkog fakulteta, Preduzeća ‘’Mesokombinat’’ i Doma učenika.

Na ovoj poslednjoj, zatekli smo pekare,pa smo proveravali u kakvoj atmosferi protiče takmičenje.

Nikola Lokić, učenik Hemijsko-prehrambene tehnološka škole iz Beograda, pismeni test uradio je bez greške, a  istom se rezultatu, s pravom nada i na praktičnom. Koristimo pauzu dok čeka na fermentaciju testa da ga upitamo za utiske:

“ Čekam da se testo u toploj komori podigne, kako bih počeo da pravim pekarske ili bele kifle. To nam je zadatak. Treba da napravim i ispečem šest, a posle biram tri najlepše, kojima se predstavljam komisiji. Ocenjuje se sve: način rada, vreme za obilikovanje, izgled, ukus, miris. Recept je vrlo jednostavan: brašno, voda, kvasac, so i umešne ruke.

Profesor Danko Damjanović, jedan od članova komisije za izbor najboljih učenika-pekara raduje se oštroj konkurenciji, koja , kaže, motiviše i inspiriše:

„Ovde se nalaze najbolji budući pekari, učenici 21 stručne škole iz Srbije.Posle teorijskog dela, u Hotelu ‘’Bavka’’, gde smo smešteni, sinoć smo uradili proračun, kao preduslov za praktično takmičenje. Svi dobijaju isti zadatak, isto vreme i iste uslove, jer ćemo tako najbolje ustanoviti kako su ovladali veštinom proizvodnje kifli.

Od profesora saznajemo da su učenici permanentno pod budnim okom komisije, koja boduje sve: ličnu higijenu, izgled uniforme, pripreme proizvoda za zames, kvalitet zamesa, preko izrade proizvoda i pečenja do konačne forme kifle, njenog ukusa i ostalih karakteristika.

Sve to su se trudili da ispoštuju učenici škole domaćina, pa se profesorka Ružica Nikolić nada dobrim rezultatima svojih djaka, ali i mesara i prehrambenih tehničara:

„Mnogo smo se trudili oko organizacije, jer smo želeli da se pokažemo kao dobri domaćini. Posle jučerašnjeg testiranja, gostima smo posvetili punu pažnju, pokazali im grad i mogu vam reći da su mnogi oduševljeni i iznenadjeni, jer su Leskovac smatrali mnogo manjim. Danas smo se vratili takmičenjima. Uporedo sa ovim u ‘’Meoskombinatu’’ se takmiče mesari, oni imaju zadatak da obrade svinjsku plećku, a na Tehnološkom fakultetu znanje ukrštaju prehrambeni tehničari. Radili smo mnogo tokom školovanja, pa očekujem da se to pokaže i kroz plasmane i nagrade.

Takmičenje se završava sutra, druženjem i prigodnim programom, jer su na taj način mladi Leskovčani, pre dva dana i dočekali vršnjake iz čitave Srbije.

S.Ć.

Check Also

USPELI SMO – Kupljena kuća porodici Stanković iz Donje Slatine!

Humanitarna organizacija „Pokreni život“ uspela je da prikupi 12.000 evra za kupovinu kuće porodici Stanković, …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *