Početna / KULTURA / Leskovac će šesti put ugostiti eminentne fotografe sa prostora EX YU

Leskovac će šesti put ugostiti eminentne fotografe sa prostora EX YU

         U Leskovcu će sutra početi VI Samit fotografa ex YU, koji će ove godine okupiti oko 50 autora iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

          Manifestaciju, koja je za kratko vreme stekla veliki ugled u našem regionu i iz godine u godinu okuplja sve veći broj učesnika, organizuje Foto klub Leskovac, u saradnji sa Leskovačkim kulturnim centrom, a pod pokroviteljstvom Grada.

         Ovogodišnji Samit obeležiće veoma bogat četvorodnevni program, čiju će okosnicu činiti četiri izložbe: dve kolektivne međunarodne, sa delima članova svih ovogodišnjih i prošlogodišnjih učesnika manifestacije, i dve samostalne izložbe istaknutih majstora fotografije, Branislava Strugara iz Beograda i Iva Borka iz Slovenije, najavljeno je na konferenciji u leskovačkom Foto klubu.

         Izložba „Čudesni tokovi“ Branislava Strugara, biće otvorena sutra, u 20 sati, u holu Leskovačkog kulturnog centra, istovremeno sa zvaničnim početkom manifestacije. Strugar je nosilac umetničkog zvanja Majstor fotografije Foto savaza Jugoslavije. Zvanje istaknutog umetnika ULUPUDS-a dobio je 2002. godine, a šest godina kasnije, to udruženje mu dodeljuje Nagradu za životno delo „za celokupno stvaralaštvo i doprinos razvoju primenjenih umetnosti i dizajna. Objavio je 13 autorskih monografija i održao 22 samostalne izložbe.

          U petak, 7. oktobra, u 20 časova, u Narodnom muzeju u Leskovcu biće otvorena samostalna izložba „Večni krug“, Iva Borka, fotografa iz Slovenije.

          Ivo Borko na međunarodnim salonima učestvuje od 2008. godine, izlagao je na više od 300 grupnih izložbi u 50 zamalja sveta i dobio je više od 140 nagrada. Do sada je imao 28 samostalnih izložbi u Sloveniji, Austriji, Mađarskoj i Bugarskoj. Za najuspešnijeg fotografa Fotografskog saveza Slovenije proglašen je 2012-te, a iste godine izabran je i za predsednika tog udruženja. Od 2013. godine nosilac je zvanja majstor fotografije Fotografskog saveza Slovenije, a 2015-te dobija međunarodno zvanje „Exellence FIAP platin“. Od 2014. je stručni rukovodilac Foto – galerije Foto-grad Negova, koja je iste godine dobila status povlašćenog edukacionog centra FIAP-a i to kao petog u svetu. Ove godine, na kongresu FIAP-a u Seulu, centar je dobio počasni naziv „ESFIAP“.

        Borku je ovo prva samostalna izložba u Leskovcu, a ujedno i Srbiji. Ovaj umetnik, koji je sa suprugom Štefi prisustvovao današnjoj konferenciji za medije u Foto klubu Leskovac, već treću godinu za redom gost je Samita Fotografa EX YU i, kako kaže, veoma je počasatvovan učešćem na ovoj manifestaciji kojoj nema ravne na prostorima bivše Jugoslavije. „Kako se mi ovde osećamo može se zaključiti iz toga što već treći put dolazimo u Leskovac i što su druženja na Samitu rezultirala prijateljstvom i uzvratnom posetom članova leskovačkog Foto kluba“, kaže ovaj umetnik.  

         Leskovački fotografi, u maju ove godine bili su gosti slovenačkog Foto kluba „Proportio divina“ i imali priliku da svoje fotografije izlože u galeriji „EFIAP“-ovog centra u Gornjoj Radgoni.

          Foto klub Leskovac će, na ovogodišnjem Samitu, Ivi Borku, dodeliti nagradu „Tomin šešir“, ustanovljenu u čast doajena jugoslovenske novinske fotografije Tomislava Peterneka. Prema najavama, Peternek će lično uručiti priznanje poznatom slovenačkom fotografu, prilikom otvaranja izložbe u galeriji leskovačkog Narodnog muzeja.

           U okviru VI Samita fotografa EX YU, planirane su i prezentacije svih foto-saveza, promocije, panel dikusije, kao i za fotografe najzanimljivije – snimanje na terenu i upoznavanje sa znamenitostima i prirodnim lepotama leskovačkog kraja. Ranijih godina, gostima je bilo omogućeno fotografisanje kanjona Vučjanke, Vlasinskog jezera, Radan planine, Donje Lokošnice, dok će ovog puta posetiti selo Stublu, Đavolju varoš i Prolom banju.

         Ovom manifestacijom Leskovački kulturni centar, kao suorganizator, još jednom skreće pažnju na svoje brojne aktivnosti koje sve više dobijaju na značaju , ne samo u Srbiji, već i u regionu, izjavila je direktorka Leskovačkog kulturnog centra, Sanja Conić. Ovo je četvrta manifestacija u Leskovcu koja kao predznak ima ex yu i na to smo naročito ponosni. To govori u prilog tome da nas kultura spaja, da nas ništa ne može rastaviti,  jer postoje sličnosti identiteta, jezika, kulture, blizina prostora. Drago mi je što možemo da ugostimo goste iz Slovenije, Makedonije, Bosne i da tamo odemo,  da se razumemo i podelimo ono što je najvažnije – naše stvaralaštvo, dodala je Conićeva.

         U Foto klubu Leskovac planiraju da svoje aktivnosti i program Samita sve više obogaćuju, za šta je od presudne važnosti finansijska podrška lokalne samouprave, koja je, kako je danas rečeno, prisutna od prve godine održavanja manifestacije.

A.Jovanović

Pogledaj takodje

Otvorena izložba Austrijskog kulturnog foruma

U holu Leskovačkog  kulturnog centra danas je otvorena dokumentarna izložba Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu. …

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *