hotel bell

Lapidarijum i zvanično otvoren

Muzej na otvorenom večeras je i zvanično predstavljen javnosti, a lapidarijum je samo jedan od efekata projekta prekogranične saradnje sa Bugarskom, pod nazivom “Heterotopija“.

Projekat je vredan 520 hiljada evra, a partnerski ga sprovode Narodni muzej u Leskovcu i bugarska opština Botevgrad. Sufinansijer je grad Leskovac, koji je obezbedio 31 hiljadu evra.

– Veliko mi je zadovoljstvo biti večeras ovde, i kao gradonačelnik i kao građanin Leskovca. Velika je i čast i privilegija, a verujem da se većina sugrađana oseća jednako ponosno što je leskovački muzej, sasvim zasluženo, po četvrti put proglašen najboljim u Srbiji. I to nije slučajno. Ova institucija ulaže veliki trud, znanje i energiju, kako bi kulturna ponuda našeg grada bila što sadržajnija i kvalitetnija. Večeras ćemo se, na najnovijem primeru, uveriti da poverene zadatke zaposleni izvršavaju uspešno i ne preostaje mi ništa drugo nego da sve ljude širom regiona pozovem u Leskovac, jer smo u poslednjih nekoliko godina vredno radili na kulturnom uzdizanju, rekao je gradonačelnik Goran Cvetanović.

Zadatak muzeja odavno nije samo proučavanje prošlosti, već i aktivno učešće u kreiranju sadašnjosti i budućnosti. To je bila i vizija muzeja:

– Novi trend muzeja je privlačenje publike, kroz muzej na otvorenom. Tako je došlo i do saradnje sa Botevgradom. Naša namera je bila da oživimo trg, da oživimo prošlost, da to bude mesto okupljanja Leskovčana. Mesto druženja, spoznaje, mesto gde će se naša deca, kroz različite radionice učiti istoriji i prošlosti svoga kraja. Isto tako, lapidarijum, predstavljen na platou ispred zgrade, govori o prošlosti i istoriji našeg grada, dugoj 8.000 godina, istakla je direktorka Mira Ninošević.

Osim muzeja na otvorenom, u okviru projekta “Heterotopija“urađene su brojne aplikacije: virtuelno oblačenje, virtuelna realnost, trojezična knjiga i vodič, odnosno Muzejonica, namenjena deci. Jedan od proizvoda je i rekonstrukcija ulaza i glavnog muzejskog hola, koji je dobio potpuno novi izgled.

Check Also

Opština Vlasotince finansira Romski bal – Zahtevi za sponzorstvo nemaju veze sa ovom manifestacijom, opštinom i Turističkom organizacijom

Poslednjih dana pojavile su se informacije da pojedini Romi obilaze privrednike u Vlasotincu i traže …

Оставите одговор