Predavanja i Majstorski kursevi za klavir i muzičku produkciju od 9. do 11. oktobra

Objavljeno u kat. Kultura oktobar 09 2017

Fakultet umetnosti u Nišu u okviru projekta "Unapređenje izvođačkih sposobnosti mladih muzičara" organizuje predavanja i jednodnevne majstorke kurseve za klavir i muzičku produkciju od 9. do 11. oktobra 2017. godine, nakon čega će polaznici oba kursa učestvovati u studijskom snimanju diskografskog izdanja i koncertnom izvođenju. Učešće na majstorskim kursevima je besplatno a broj polaznika je ograničen. Realizaciju projekta je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

Posao profesionalnih muzičara zahteva niz različitih sposobnosti - muzičke sposobnosti, sposobnosti nastupanja pred publikom i načini prevazilaženja treme, sposobnost snimanja u muzičkim studijima, koje se stiču tokom formalnog obrazovanja. Predavanja i Majstorski kursevieminentnih profesora je jedan od načina unapređenja muzičkih i izvođačkih sposobnost, a sigurnost u izvođenju je prvi korak, veoma često i najsgurniji u prevazilaženju scenske treme. Dodatni problem izvođača predstavlјa i izvođenje dela koje mora biti trajno zabeleženo u muzičkom studiju. Veoma često anksioznost nastaje tokom samog izvođenja u studiju, pod pritiskom “gluve” sobe, slušalica i mikrofona. U takvim situacijama uloga muzičkog producenta, odnosno snimatelјa je od velikog značaja. Ovaj projekat Fakulteta umetnosti u Nišu teži unapređenju izvođačkih sposobnosti studenata muzičke umetnosti, kako na javnim izvođenjima tako i u studijskim uslovima i upoznavanje celokupnog procesa audio produkcije.

Pijanistkinja Maja Rajković, redovni profesor na FMU u Beogradu, održaće Majstorski kurs klavira i predavanje "Izvođački stres i trema i metode ze njihovo prevazilaženje" u ponedeljak 09. oktobra 2017. godine. U izučavanju muzike javno izvođenje je sastavni deo procesa nastave instrumenta. Doživljaj javnog nastupa može da ima veoma značajan, pozitivan ili negativan uticaj na samo izvođenje. Vezano za javno nastupanje, jedna od pojava koja je oduvek privlačila veliku pažnju izvođača, jeste trema. Ovo predavanje bavi se tremom i anksioznošću muzičkog izvođenja, kao i metodama za njihovo prevazilaženje. Upoznaćemo se sa fiziološkim, psihološkim i bihejvioralnim aspektima treme kao i načinima za njeno  prevazilaženje do kojih su došli psiholozi, psihoanalitičari, engleski, američki i ruski muzički i pozorišni pedagozi, umetnici, pristalice Aleksandar tehnike i ostali. esnici majstorskog kursa, studenti klavira, će pored unapređenja veštine izvođenja određenog dela na klaviru imati prilike da posebnu pažnju obrate na načine prevazilaženja treme odnosno ankcioznosti prilikom javnog izvođenja.

Kao priprema za majstorski kurs muzičke produkcije biće održana pripremna radionica koju će realizovati Miodrag Obradović, tehničar-snimatelјna Fakultetu umetnosti u Nišu, na kojoj će polaznici steći osnove muzičke produkcije. Još jedna od tema radionice biće i uloga muzičkog producenta u prevazilaženju psihološke anksioznosti izvođača prilikom studijskog snimanja.

Jednodnevni Majstorski kurs muzičke produkcije i predavanje "Muzička produkcija - snimanje klavira" profesora Đorđa Petrovića, vanrednog profesora i šefa Tonskog studija FMU u Beogradu, biće održano u sredu 11. oktobra 2017. godine na kome će polaznici imati priliku da upoznavaju celokupni proces audio produkcije. Na programu predavanja "Muzička produkcija - snimanje klavira" je podela poslova u studiju - producent, snimatelj, asistent snimatelja; Uloga muzičkog producenta, odnos producenta i izvođača i planiranje snimanja, očekivani rezultat i lični pečat. Nakon toga biće reči o produkciji muzike na primeru snimanja klavira - Karakteristike zvuka klavira -  frekvencije, dinamika, vremenski razvoj, prostiranje; Izbor mikrofona za snimanje klavira - vrsta mikrofona, potrebne tehničke karakteristike; Stereo postavke mikrofona za snimanje klavira; Uticaj prostora na snimak; Montaža i konačna obrada ; Formati - radni formati i isporučen format snimka.

Nakon toga će polaznici oba kursa učestvuju u studijskom snimanju diskografskog izdanja i koncertnom izvođenju snimlјenih materijala. Diskografsko izdanje i promotivni koncert predstavlјaju krajni proizvod oba kursa u okviru kojih će se prezentovati stečeno znanje na majstorskim kursevima.

Ostavi komentar

Ostale vesti

Vesti

Politika                Sport

Društvo                Kultura

Ekonomija            Hronika

Leskovac              Niš

Vranje                  Lebane

Vlasotince            Vladičin Han

Medvedja             Surdulica

Bujanovac            Aleksinac

Postani saradnik Dnevnika Juga

Pošaljite nam vest sa fotografijom dogadjaja ili nečega za šta mislite da zaslužuje pažnju šire javnosti.
Mi ćemo takvu vest objaviti u rubrici ČITAOCI - REPORTERI.