Jovan Frajt - priča o istoriji srpske kulture i porodičnim vezama sa Leskovcem

Objavljeno u kat. Kultura avgust 17 2017

U okviru pratećeg programa 5. Letnje škole muzike "Strings" održano je predavanje o Jovanu Frajtu, osnivaču izdavačke kuće "Frajt", koji je po dolasku iz rodne Češke 1903. postao član orkestra Narodnog pozorišta u Beogradu, kojim u to vreme upravlja Stanislav Binički.

O ovoj temi govorila je dr Ivana Medić, naučni saradnik Muzikološkog instituta SANU. "Porodica Frajt je početkom 20. veka u Beogradu osnovala prvu izdavačku kuću u kojoj su izdavali note i muzikalije svih vrsta.

Pored štampanih izdanja uvozili su gudačke instrumente i prodavali ih, a imali su i svoj porodični gudački orkestar, pošto je Jovan Frajt bio violinista, njegov rođeni brat Vojtek takođe, a njihova sestra je bila pijanistkinja. Taj porodični orkestar je nastupao u hotelu Moskva, koji je u to vreme bio novo i najreprezentativnije zdanje u Beogradu i centar dešavanja, tu se okupljala kulturna elita. Značajni su i za razvoj muzičkog izdavaštva kod nas i za razvoj popularne građanske muzike. Oni su prvi izvodili starogradske pesme, ruske romanse, Jovan Frajt je prvi objavio "Tamo daleko" i "Kreće se lađa francuska", popularne pesme koje se i dan-danas slušaju", kazala je Ivana Medić. Dodala je da je ovu temu izabrala i zbog leskovačkih veza Frajtovih, koji su bili u srodstvu sa porodicom Škarka. Ova češka porodica je živela u Leskovcu od kraja 19. veka, a Alojz Škarka je osnivač prve tekstilne škole u Srbiji, koja je bila upravo ovde u Leskovcu i zvala se Tkačka škola. Oni su se kasnije bračnim vezama spojili u jednu lozu i njihovi potomci i danas žive u Srbiji, rečeno je na predavanju.

Ivana Medić je naglasila da je Letnja škola muzike "Strings" Leskovačkog kulturnog centra veliki poduhvat i da je sa velikim zadovoljstvom govorila publici u rodnom gradu o prorodici Frajt i njihovom značaju za našu kulturu. 

Dr Ivana Medić je završila muzikologiju na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, doktorirala na Univerzitetu u Mančesteru u Velikoj Britaniji. Koordinatorka je REEM studijske grupe za rusku i istočnoevropsku muziku u Britanskoj asocijaciji za slavističke studije, saradnica je Centra za rusku muziku koledža "Gold Smit" Univerziteta u Londonu. Sa pođednakim uspehom bavila se naučnoistraživačkim radom, nastavom, muzičkim izdavaštvom i radom u medijima. Bila je glavi muzički urednik Trećeg programa Radio Beograda, a sada je glavna urednica naučnog časopisa Muzikologija.

Ostavi komentar

Ostale vesti

Vesti

Politika                Sport

Društvo                Kultura

Ekonomija            Hronika

Leskovac              Niš

Vranje                  Lebane

Vlasotince            Vladičin Han

Medvedja             Surdulica

Bujanovac            Aleksinac

Postani saradnik Dnevnika Juga

Pošaljite nam vest sa fotografijom dogadjaja ili nečega za šta mislite da zaslužuje pažnju šire javnosti.
Mi ćemo takvu vest objaviti u rubrici ČITAOCI - REPORTERI.