Početna / DRUŠTVO / KORONA VIRUS Kako se prenosi, kako da se zaštitite – preporuke Zavoda za javno zdravlje Leskovac

KORONA VIRUS Kako se prenosi, kako da se zaštitite – preporuke Zavoda za javno zdravlje Leskovac

Korona virus pripada grupi virusa koji uzrokuju bolest u rasponu od blage prehlade (koje su najčešće) do teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS).

Prvi put su izolovani 1962. godine i od tada do danas su dokazani kao prouzrokovači oboljenja kod sisara i ptica. Postoje korona virusi koji uzrokuju oboljenje samo kod životinja. Infekcije korona virusima su česte u ljudskoj populaciji. Procenjuje se da virusi iz ove grupe prouzrokuju oko polovine svih respiratornih infekcija kod čoveka.

Novi korona virus (nCoV) pripada istoj podgrupi virusa kao i već poznati korona virusi (MERS-CoV, SARS-CoV). Prema dostupnim informacijama potvrđen je interhumani prenos virusa.

Novi virus izaziva slabe do umerene tegobe u gornjim disajnim putevima, tako da liči na običnu prehladu. Međutim, kod osoba sa slabijim imunitetom, kod starijih ljudi i male dece postoji mogućnost da ovaj virus zahvati niže disajne organe, pa se može razviti upala pluća ili bronhitis. U pojedinim slučajevima dovodi do otkazivanja rada pluća ili bubrega, pa čak je moguć i smrtni ishod.

Poslednjeg dana 2019. godine zdravstvene vlasti NR Kine su izvestile Svetsku zdravstvenu organizaciju (SZO) o pojavi više slučajeva respiratornih infekcija kod osoba u gradu Vuhan. Kao uzročnik oboljenja identifikovan je novi korona virus (2019-nCoV) 7. januara 2020. godine. Prvi slučajevi se povezuju sa ribljom pijacom, gde se inače prodaju životinje i živina.

Na dan 02.02.2020. godine u svetu je registrovano 20.627 obolelih i 427 umrlih lica, od čega je najviše u Kini.

Obolele osobe su registrovane i na Australiji, Kambodži, Kanadi, Finskoj, Francuskoj, Nemačkoj, Indiji, Italiji, Maleziji, Nepalu, Filipinima, Rusiji, Španiji, Šri Lanci, Švedskoj, Ujedinjenim arapskim emiratima, Velikoj Britaniji, Tajlandu, Japanu, Republici Koreji, Vijetnamu, Singapuru, Tajvanu i Sjedinjenim Američkim Državama.

Kineske zdravstvene vlasti preduzimaju sve neophodne mere i o tome obaveštavaju SZO. Sprovodi se izolacija pacijenata i zatvaranje zahvaćenih područja. Prodaja i promet životinja i živine u Vuhanu je zabranjena. Termalni detektori su postavljeni na železničkim stanicama, lukama, na aerodromu, a suspendovan je i gradski prevoz do daljnjeg. Stanovnici Vuhana se pozivaju da ne napuštaju grad, a turističke ture iz Vuhana su obustavljene. Savetuje se otkazivanje turističiih i drugih poseta Vuhanu. Javni događaji su otkazani, a obavezno je nošenje maski na svim javnim mestima, uključujući hotele, restorane, parkove i šoping centre.

U Republici Srbiji se sprovode mere u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i Međunarodnim zdravstvenim pravilnikom koje uključuju nadzor nad putnicima koji dolaze iz žarišta novog korona virusa (Vuhan, Provincija Hubei – Kina) i po potrebi izolaciju obolelih i zdravstveni nadzor nad kontaktima.

Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanovic Batut” u saradnji sa Ministarstvom zdravlja i nadležnim zdravstvenim ustanovama, prati epidemiološku situaciju bolesti izazvane novim korona virusom u svetu, i shodno novim saznanjima i preporukama Svetske zdravstvene organizacije, izdaje obaveštenja za javnost i uputstva za postupanje zdravstvenim ustanovama i drugim nadležnim organima i institucijama.

Zavod za javno zdravlje Leskovac aktivno prati situaciju i vrši nadzor na svojoj teritoriji.

Građanima Srbije se preporučuje da otkažu ili odlože putovanje u grad Vuhan i provinciju Hubei u Kini.

Ukoliko se putuje u tu oblast, preporučuju se sledeće mere:

  • izbegavanje kontakta sa osobama koje imaju znake respiratorne infekcije;
  • izbegavanje boravka u prostoru gde je veliki broj osoba;
  • pojačana i česta higijena ruku;
  • može se preporučiti nošenje maski preko usta i nosa ukoliko se boravi u prostoru gde boravi veći broj ljudi;
  • izbegavanje kontakta sa živim ili mrtvim divljim ili domaćim životinjama;
  • putnici koji dolaze iz zahvaćenog područja, ukoliko imaju znake infekcije organa za disanje, treba da se obrate svom lekaru uz napomenu o putovanju.

Putniке којi dоlаzе iz Кinе, uкоliко imајu simptоmе rеspirаtоrnоg оbоljеnjа sа pоvišеnоm tеlеsnоm tеmpеrаturоm, mоlimо dа sе јаvе tеlеfоnоm nа brој 064 8945 235 којi је оtvоrilо Ministаrstvо zdrаvljа.

Оdbоr zа vаnrеdnе situаciје Svеtsке zdrаvstvеnе оrgаnizаciје (SZО) prоglаsiо је јаvnоzdrаvstvеnu prеtnju оd mеđunаrоdnоg znаčаја zbоg nоvоg коrоnа virus (2019-nCoV).

Prоglаšеnjе оvе situаciје pоdrаzumеvа i оmоgućаvа акtivirаnjе prоcеdurа SZО zа vаnrеdnе situаciје, štо imа zа cilj dа оbеzbеdi brzu mеđunаrоdnu pоmоć оd strаnе SZО držаvаmа člаnicаmа, којimа је pоmоć pоtrеbnа, а u cilju štо еfiкаsniјеg sprеčаvаnjа širеnjа i zаustаvljаnjа еpidеmiје izаzvаnе nоvim Коrоnа virusоm.

Nоvi Коrоnа virus (2019-nCoV) – pоslеdnjе infоrmаciје

U svеtu је, dо 7. fеbruаrа 2020. gоdinе priјаvljеnо uкupnо 31.503 lаbоrаtоriјsкi pоtvrđеnа slučаја infекciје nоvim коrоnа virusоm (2019-nCoV), uкljučuјući 638 smrtnih ishоdа. U Еvrоpi је rеgistrоvаnо 31 pоtvrđеn slučај infекciје nоvim коrоnа virusоm, i tо u: Nеmаčкој (13), Frаncusкој (6), Itаliјi (3), Uјеdinjеnоm Кrаljеvstvu (3), Rusiјi (2), Finsкој (1), Špаniјi (1), Švеdsкој (1) i Bеlgiјi (1) . Izvor: Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC). Dostupno na: https://www.ecdc.europa.eu/en/geographical-distribution-2019-ncov-cases

Pogledaj takodje

Preporuka fabrikama u Vlasotincu da prekinu proizvodnju ili rade na minimumu u narednih 14 dana

Imajući u vidu trenutnu epidemiološku situaciju, u vezi sa COVID-om 19, kao i prognoze stručnjaka …

2 Komentari

  1. Treba jacati imunitet sto vise, jesti voce, piti vitamine, kao i suplemente. Ja sam pristalica suplemenata koji jacaju imunitet i stite nas od virusa. Medicinske gljive Reisi, Agarikus pro100healthy, OPC+C, kapsule kurkume, detoksamin, omega 3… Ne moze da steti, samo moze da pomogne.

  2. autoput sa bankinama

    prati ruke redovno i temeljno i slazem se sa MIrom Saric sve raditi da vam imunitet ojaca. zdrav zivot, fizicka aktivnost, izbegavanje slatkisa i gaziranog i onda kada sve to postignete pocasittie sebe sa jednim spaintimo sa djakuzijem produznei vikend sa svojom lepsom polovinom .. imunitet ce da procveta

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *